27/09/2018 -
Kvindemuseet i Danmark, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C.

Nyere tids Netværk årsmøde 27. september på Kvindemuseet i Aarhus.

I år sætter vi fokus på museernes arbejde med dokumentation og samlingerne inden for nyere tid og samtiden. Hermed følger vi op på det faglige årsmøde 2017 i Nyere tids gruppen, der fokuserede på samtidsindsamling.

Hvad er en god dokumentation og kan man dokumentere alt med det samme, når det handler om nyeste tid?
Eller bør dokumentationen i stedet være processuel?

Er der behov for at få afstand til de indsamlede genstande, inden de indlemmes i samlingen?
Er genstandskarantæne vejen frem, når man hjemtager nyeste tid?

Og hvad er givernes rolle i forhold til indsamling og dokumentation.

Hvad gør man, hvis folk fortryder en donation og hvordan fastholder man en donation, der stadig er i brug?

Hvad er god proveniens?

Og vi har stadig en museumslov, der gælder.

Program
Tema: Hvordan lige med dokumentation i forbindelse med indsamling af nyeste tid?

Kl. 10.00-10:30: Ankomst. Kaffe/te og lidt brød/frugt

Kl. 10.30: Velkomst og præsentation af dagens tema

Kl. 10.40: Orientering fra Kulturhistorisk udvalg ved Broder Berg, form. Kulturhistorisk Udvalg /Diskussion

Kl. 11.00 Sidste nyt fra Netværk for nyere tids faste kulturarv.

Kl. 11.15: Udskillelseskriterier og proveniens ved David Spurlin Roe
David har skrevet speciale om samlingsgennemgang og udskillelse og er i gang med en større samlingsgennemgang på Danmarks Tekniske Museum. Proveniens eller mangel på samme er ofte et kriterie for bevaring eller kassation af genstande. Men hvad betyder proveniens?

Kl. 12.00: Se Køn redelighed/Gender Blender. Optakt ved Kvindemuseet om valget af genstande.

Kl. 12.45: Frokost

Kl. 13.30: Levende Virksomheder ved Sissel Fossat, Odense Bys Museer
Sissel kombinerer i sit oplæg erfaringer fra et gennemført indsamlings- og dokumentationsprojekt af TV-2 og et igangværende projekt omkring robotklyngen i Odense. Hvordan arbejder man med virksomheder, der stadig lever i bedste velgående?

Kl. 14.15 Immateriel kulturarv på museum: Hvorfor, hvordan og hvad? ved Christian Hviid Mortensen, Mediemuseet
Christian har i en årrække arbejdet med immateriel kulturarv, da mediekulturarv udgøres af både teknologi, tekst og kontekst. Derfor er en rigid arbejdsdeling, hvor biblioteker/arkiver bevarer det immaterielle medieindhold, mens museer bevarer den materielle teknologi, utilstrækkelig, da samspillet mellem dem går tabt.

Kl. 15.00: Debat: Er det problematisk at indkøbe ting til museets samlinger - for hvad med proveniensen?

Torkil Adsersen, Teknisk Museum lægger op til debat.

Kl. 15.20: Opsamling – hvad tager vi med os?

Kl. 15.30: Kaffepause med lidt sødt evt. sammen med næste punkt:

Kl. 15.45: Valg af nye koordinatorer, forslag til emner næste år og farvel

Kl. 16.00: Mødet er slut

Praktiske oplysninger:
Mødet foregår Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5 i Aarhus C.
Pris: 300 kr.
Noter venligst ved tilmeldingen, hvis du er veganer, ikke spiser gris eller der er andre hensyn vi skal tage.
Tilmelding på ODM’s hjemmeside senest 19. september 2018.

Sådan kommer du til Kvindemuseet:
Med Letbanen fra banegården: Tag Letbanen og stå af på Skolebakken
eller bus 1A, 2A, 3A eller 4A og stå af i Busgaden. 5 min gang til museet.
Gang: 15 min fra banegården via Ryesgade og Søndergade.

I bil:
Vælg nærmeste parkeringshus: Magasin, DOKK1 eller EuroPark Åboulevarden. https://www.parkeringsinfo.dk/parkering-aarhus/parkeringshus-i-aarhus.asp

Vi glæder os til at se dig.

Torkil Adsersen, ta@tekniskmuseum.dk og Anneken Appel Laursen, aal@dengamleby.dk

19/09/2018