Daglig rengøring på museum

31/08/2017
Vartov, Farvergade 27D, København

Museal rengøring er en helt central aktivitet for bevaring af museernes samlinger.

Den daglige rengøring af samlinger og omgivelser er med til at forebygge skader på museumsgenstande og kan med fordel følges af rutinetilsyn for skader, skadedyr mv. Derfor bør proceduren ligge som en del af strategiske grundlag.

Du får
  • Viden om, hvorfor det er så vigtigt at holde museumssamlinger og deres omgivelser rene.
  • Viden om egensikkerhed, når du håndtere museumsgenstande
  • Indblik i Arbejdsmiljøloven.
  • Kendskab til det gode valg af rengøringsmidler.
  • Gode teknikker til rengøring
  • Introduktion til gode procedurer for tilsyn i museumssamlingerne.
Workshoppens hovedtemaer
  • Eksempler på politikker omkring rengøring.
  • Hvorfor skal samlinger og omgivelser holdes rene?
  • Valg af metoder og materialer til rengøring: Der er mange forskellige metoder og muligheder. Der kræves ofte individuelle valg.
  • Teknikker til rengøring. Denne del bliver meget praktisk, hvor kursisterne skal øve teknikker i praksis.
  • Rengøring af museumsgenstande indebærer en høj grad sikkerhed for museumsgenstandene, men også en høj grad af egensikkerhed. Mange museumsgenstande er kontamineret med skimmel eller pesticider. Dette kræver særlige forholdsregler, som deltagerne bliver introduceret til. Vi gennemgår Arbejdstilsynets regler på området!
  • Det periodiske tilsyn af bygninger og samlinger; vi gennemgår procedurerne for det periodiske tilsyn, herunder inspektion for skader, skadedyr, skimmel mv. Det periodiske tilsyn er muligheden for både at opdage de akutte skader og skader udviklet over tid.
Underviser
Karen Urth er konservator og tidligere leder af bevaringscenter Næstved – Kunst & Kultur. Nu arbejder hun som freelance konservator og underviser. Karen har undervist hos bl.a. ODM i museal rengøring og genstandshåndtering.

Start- og sluttider
31.08.2017, kl. 10.00-16.30
Kurset for dig, der håndterer museumsgenstande - uanset om det sker på magasiner, i udstillinger eller i forbindelse med modtagelse eller udlån af genstande.
Karen Urth
14/08/2017

DKK 1.250 inkl. frokost (ODM-medlem)
DKK 1.450 inkl. frokost (ikke-medlemmer)

"Kurset var meget oplysende omkring at se rengøring fra en lidt anden vinkel, med hensyn til genstande og materialer og hvilke ting, der bør undgås og som er gode at anvende. Underviser var god til at gøre undervisningen levende og underholdende!"

"Supergodt og meget relevant kursus. Karen var god og interessant at høre på. Tager hjem med mere viden og masser af inspiration."