17/09/2019
Vartov, Farvergade 27D, København

Museal rengøring er en helt central aktivitet for bevaring af museernes samlinger.

Den daglige rengøring af samlinger og omgivelser er med til at forebygge skader på museumsgenstande og kan med fordel følges af rutinetilsyn for skader, skadedyr mv. Derfor bør proceduren ligge som en del af strategiske grundlag.

Du får
  • Viden om, hvorfor det er så vigtigt at holde museumssamlinger og deres omgivelser rene.
  • Viden om egensikkerhed, når du håndtere museumsgenstande
  • Indblik i Arbejdsmiljøloven.
  • Kendskab til det gode valg af rengøringsmidler.
  • Gode teknikker til rengøring
  • Introduktion til gode procedurer for tilsyn i museumssamlingerne.
Workshoppens hovedtemaer
  • Eksempler på politikker omkring rengøring.
  • Hvorfor skal samlinger og omgivelser holdes rene?
  • Valg af metoder og materialer til rengøring: Der er mange forskellige metoder og muligheder. Der kræves ofte individuelle valg.
  • Teknikker til rengøring. Denne del bliver meget praktisk, hvor kursisterne skal øve teknikker i praksis.
  • Rengøring af museumsgenstande indebærer en høj grad sikkerhed for museumsgenstandene, men også en høj grad af egensikkerhed. Mange museumsgenstande er kontamineret med skimmel eller pesticider. Dette kræver særlige forholdsregler, som deltagerne bliver introduceret til. Vi gennemgår Arbejdstilsynets regler på området!
  • Det periodiske tilsyn af bygninger og samlinger; vi gennemgår procedurerne for det periodiske tilsyn, herunder inspektion for skader, skadedyr, skimmel mv. Det periodiske tilsyn er muligheden for både at opdage de akutte skader og skader udviklet over tid.
Underviser
Michael Højlund Rasmussen er uddannet konservator fra Kunstakademiets Konservatorskole 1986 (bachelor) og 2001 (kandidat) og har gennem de seneste 30 år arbejdet som konservator - det meste af tiden med papirkonservering og præventiv konservering på konserveringscenter Vejle herunder også en periode som leder af Konserveringscenter Vest i Ølgod. Michael har de senere år fortrinsvis arbejdet med rådgivning inden for præventiv konservering, og trækker på sine erfaringer fra en bredt sammensat kundekreds af museer, private og andre, som han gennem årene har arbejdet for.

Start- og sluttider
17. september 2019, kl. 10.00-16.30
Kurset er for dig, der håndterer museumsgenstande - uanset om det sker på magasiner, i udstillinger, med modtagelse eller udlån.
Michael Højlund Rasmussen
19/08/2019

DKK 1.550 inkl. frokost (ODM-medlem)
DKK 1.750 inkl. frokost (ikke-medlemmer)

Der gives 10% rabat ved tilmelding af mindst to ansatte fra samme museum/institution.