18/06/2014 - 09:30 - 11:30
TRAPHOLT (Kolding)

Professor Carol Ryff besøger for første gang Skandinavien. Her vil hun i en offentlig forelæsning til danske museer introducerer sin teori om psykologisk trivsel. Anledningen til besøget er et forskningssamarbejdet med Trapholt i forbindelse med det af kunststyrelsen støttede formidlingsforskningscenter ”Bæredygtighedens Prisme”.

Psykologisk velbefindende handler om evnen til at kende og udfylde sit personlige potentiale.

Carol Ryffs teori sammenfører paletten af trivsels teorier i en samlet model med seks parametre som er væsentlige for menneskers personlige psykologiske trivsel: 1) Selvaccept; 2) Positive relationer med andre; 3) Autonomi; 4) Beherskelse af sine omgivelser; 5) Mening i livet; 6) Personlig vækst.

Ryffs teori har tidligere været benyttet til at forstå aldring og religion, og sættes i Trapholts projekt for første gang i spil relation til kunstmuseer. Her undersøges konkret, hvorledes Ryffs model kan benyttes til at forstå mekanismerne, der er på spil, når gæster besøger kunstmuseet. Er der nogle af de seks parametre som er mere væsentlige end andre – og kan man ved at kende disse udvikle og påvirke museumsbesøget i en positiv og understøttende retning, hvorved gæsterne oplever psykologisk velbefindende i forbindelse med besøget på museet?

PROGRAM

Kl. 9.30 Velkomst ved Centerledere Karen Grøn, Trapholt og Berit Anne Larsen, SMK.

Kl. 9.45 Oplæg ved Trapholt: Erfaringerne fra Trapholt peger på, at oplevelsen af kunstværker gennem det kurateringsgreb, som Trapholt har arbejdet med i en række år, har en indvirkning på gæsters trivsel.

Kl. 10.15 Oplæg ved den amerikanske psykolog Carol D. Ryff om hendes forskning indenfor Psychological Well-Being.

Kl.11.15 Spørgsmål og svar.

Kl. 11.30 Tak for denne gang.

Seminaret er det andet i en række af fire med internationale forskere i år som præsenteres af Center for formidlingsforskning og ODM.

OM CAROL D. RYFF

Carol D. Ryff er Ph.D., Pennsylvania State University Professor, Department of Psychology, Director, Institute on Aging.

Research themes and interests: Carol D. Ryff’s research addresses aging as a multidisciplinary challenge that requires integration of many levels of analysis: sociodemographic characteristics, psychosocial resources, life stresses, health behaviors and practices, neurobiological risk and protective factors, and health outcomes (mental and physical). She studies the pathways through which these influences come together in longitudinal investigations, involving local, state, and national samples.

Well-Being: As a psychologist, Carol approaches optimal aging in terms what key ingredients comprise healthy mental functioning. The studies focus on six dimensions of well-being: autonomy, environmental mastery, personal growth, positive relations with others, purpose in life, and self-acceptance. We have shown that these qualities are contoured by sociodemographic characteristics (age, gender, socioeconomic status, ethnicity, culture) as well as by the events and experiences that individuals confront (both unexpected life stresses and planned, normative transitions). Carol has also contrasted the above aspects of "eudaimonic" well-being with "hedonic" formulations, which emphasize happiness, positive affect, and life satisfaction. Religion and spirituality have most recently become part of our studies of well-being.

Museumsformidlere, psykologer, kuratorer, museumsinspektører
Carol D. Ryff, Ph.D., Pennsylvania State University Professor, Department of Psychology, Director, Institute on Aging
13/06/2014

Arrangementet er gratis, men ved udeblivelse uden afbud vil du blive opkrævet et 'no-show fee' på 250 kr.