Dato:
02/05/2022 - 09:30 - 16:00
Sted:
Vartov

At kunne identificere og registrere keramik er en del af hverdagen for de arkæologer, der er beskæftiget i felten. Keramikken er ofte eneste vej til en hurtig datering både i prøvegravningssituationer og under de egentlige udgravninger, før resultatet af de naturvidenskabelige dateringer er tilgængelige. Samtidig er keramikken også oftest en vigtig faktor i at kunne forstå anlægget i sin sociale, kulturelle og historiske kontekst.

På kurset får du lejlighed til at se eller gense keramik fra perioden ca. 1000-1800. Målet er, at du skal kunne genkende og datere de mest almindeligt forekommende keramiktyper og vide, hvordan de skal indplaceres i registreringssystemerne i det praktiske feltarbejde. Kurset bliver en blanding af oplæg og praktiske øvelser, og du er velkommen til at medbringe egne problemskår, der så vil blive inkorporeret i dagens program.

Dagens temaer:

  • Godstyper, formforråd, glasur og dekoration, teknikker
  • Produktions- og afsætningsområder
  • Keramikdatering i praksis
  • Hvad betyder keramikken – status, netværk, etnicitet
  • Keramikregistrering for feltarkæologer
  • Indføring i væsentligste referenceværker


Målgruppe
Kurset retter sig både til begyndere på middelalderkeramikken og til dem, der trænger til en opfriskning og til at komme ajour.

Om underviseren
Underviser Jette Linaa er museumsinspektør på Moesgaard Museum, og har siden 1995 forsket i keramik. Jette har blandt andet skrevet bøgerne Keramik, Kultur og Kontakter (2006), Urban Consumption (2016) og senest Urban Diaspora (2021), der alle inkluderer eller er baseret på keramik. Jette har endvidere erfaring som underviser i keramik for både specialister og nybegyndere, og har virket som konsulent i keramik for museer over hele landet på undersøgelser af alt fra landbebyggelse til byer, borge, kystpladser og industrielle anlæg.

Målgruppe:
For begyndere på middelalderkeramikken og til dem, der trænger til en opfriskning og til at komme ajour.
Underviser:
Jette Linaa
Tilmeldingsfrist:
01/04/2022
Pris:

DKK 1.600 inkl. frokost (ODM-medlem)
DKK 2.000 inkl. frokost (ikke-medlemmer)

Der gives 10% rabat ved tilmelding af mindst to ansatte fra samme museum/institution.

Citater

"Rigtig god og brugbar gennemgang af keramik – med god vægt på, hvad man muligvis kan møde i udgravningen."