08/01/2020 - 09/01/2020
Konserveringscentret i Vejle

Bevaringen af kulturarven er en af de danske museers fem kerneopgaver, men også en opgave, der kræver mange ressourcer på tværs af museernes arbejdsområder.

Dette kursus vil introducere betydningsvurdering af genstande, værker og samlinger som museal metode. Internationale erfaringer viser, at betydningsvurdering skærper og udvikler museernes samlingsforståelse, og understøtter dem i at prioritere deres bevaringsindsats og rammesætning af disse opgaver. Kurset giver mulighed for at stifte bekendtskab med metoden og afprøve dens potentialer konkret i forhold til deltagernes egen samling på museet.

Hovedtemaer fra kurset er:

• Hvordan kan betydningsvurdering øge fokus på museernes samlinger, deres materialitet og kontekst i helt generelt museernes daglig arbejde?
  • Hvordan kan betydningsvurdering skærpe og kvalificere udviklingen af konserverings-,  indsamlings-, bevaringsstrategier både på det enkelte museum og på nationalt plan?
  • Hvordan kan betydningsvurdering som helhedsorienteret metode understøtte samlingsarbejdet på tværs af de fem museumsopgaver?

Undervisningen vil gennem en række øvelser skabe sammenhæng mellem teoretiske begreber og praktiske problemstillinger. Vi vil tage udgangspunkt i deltagernes konkrete arbejdsopgaver og anvende betydningsvurdering som metodisk greb. Forløbet vil gå direkte ind og understøtte en konkret arbejdsopgave for deltagerne, ligesom kurset vil give mulighed for at trække aktivt på medkursisternes erfaringer med betydningsvurdering fra andre museer.

Da kurset vil tage udgangspunkt i deltagernes konkrete arbejdsopgaver, vil det ud over de to kursusdage indebære ca. 6 timers forberedelse.

På kurset får du viden om:

• Kendskab til og færdigheder inden for betydningsvurdering som museal arbejdsmetode.
  • Overblik over hvordan betydningsvurdering kan indgå som redskab i en række konkrete arbejdsopgaver, såsom samlingsgennemgange, fondsansøgninger, formidlingsarbejde og bevaringsopgaver.
  • Viden om hvordan betydningsvurdering kan udvikle kendskabet til samlingernes indhold og potentiale.
  • Indblik i, hvordan betydningsvurdering kan bruges aktivt i forbindelse med outreach og profilering både på de enkelte museer og på tværs af institutioner
  • Indblik i, hvordan betydningsvurdering som metode kan skaleres og tilpasses alt efter økonomiske og tidsmæssige rammer.

Forberedelse:

• Læsning af kort kompendie, ca. 20 ns.
  • Udvælgelse og kort beskrivelse af en case fra eget museum.

Lærke Maria Andersen Funder er ph.d. i museologi og klassisk arkæologi. Gennem sin forskning og undervisning på Center for Museologi (AU) har hun fået indgående kendskab til det danske museumslandskab. Hun har samtidig stor praktisk erfaring med museumsformidling til et bredt publikum. Hun arbejder nu med på Museum Østjylland med et forskningsprojekt, der undersøger udviklingen af en ny kulturarvsinstitution på tværs af bibliotek, arkiv og museum på Maltfabrikken i Ebeltoft.

Kurset er for alle, der arbejder med samlingsgennemgang og vurderinger af genstande, værker og samlinger.
Lærke Maria Andersen Funder, ph.d. i museologi og klassisk arkæologi
13/12/2019

DKK 3.000 inkl. frokost (ODM-medlem)
DKK 3.400 inkl. frokost (ikke-medlemmer) Der gives 10% rabat ved tilmelding af mindst to ansatte fra samme museum/institution.