Hvilket initiativ er der tale om?
Anvendelse af udvidede klimaparametre og forbedret luftcirkulation.
Case fra
Skagens Kunstmuseer
Hvilket område ligger initiativet inden for?
Bygningsdrift, energioptimering og bevaring/konservering
Hvem var involveret?
Driftsleder, konserveringsmedarbejdere, registrator og museets ledelse samt udlånskomité
Hvad og hvordan Skagens Kunstmuseer gjorde
Skagens Kunstmuseer har været en del af projektet Getting Climate Control Under Control eller Bæredygtig Klimastyring, hvor 10 museer gennem 18 måneder har arbejdet på at opdatere standarderne for deres præventive konservering og klimastyring. Her har Skagens Kunstmuseer arbejdet med at mindske energiforbruget og skabe et mere stabilt indeklima i både den historiske og moderne del af museet. Udgangspunktet var et ønske om at justere HVAC-systemernes drift og sikre bedre luftcirkulation gennem tekniske tiltag, samtidig med at der blev taget højde for konserveringsmæssige hensyn.
Museet udvidede sine klimaparametre fra 50 ±2 % relativ luftfugtighed og 18-23 °C til 40-60 % og 16-25 °C, og begyndte samtidig at eksperimentere med reduceret ventilation, genbrug af luft og natlig nedlukning af anlæggene i udvalgte zoner. Testfasen begyndte i ikke-samlingsrelaterede områder som kontorer, gange og museumsbutik, hvor man observerede bygningens reaktion på reduceret ventilation om natten. Da indeklimaet her viste sig stabilt, blev der opbygget tillid til, at samme tilgang kunne anvendes i udstillingsområderne. Særligt i den moderne udstillingsfløj blev ventilationen reduceret om natten, og fra januar 2024 indførte man natlig nedlukning af HVAC i op til 13 timer ad gangen.
I den gamle bygningsdel blev udvalgte automatiske branddøre – som tidligere var lukket om natten – holdt åbne for at forbedre den naturlige luftcirkulation mellem gallerierne. Derudover blev ventilationens hastighed reduceret til 30% og luftindtaget fra udeklimaet minimeret. Tiltagene blev ledsaget af en systematisk dataindsamling med RoomAlyzer-dataloggere og løbende tilstandsvurderinger af udvalgte malerier.
Fordele ved initiativet
Indeklimaet er blevet mere stabilt i både den nye og gamle bygningsdel, selv med reduceret ventilation og mindre styring. De passive tiltag med de åbne branddøre har givet bedre luftcirkulation og medført færre udsving i temperatur og luftfugtighed. Tiltagene har gjort, at energiforbruget er reduceret med 22 %, svarende til en årlig besparelse på ca. 83.000 kWh. Projektet har også styrket samarbejdet mellem bevarings- og driftspersonale, som har opnået en fælles forståelse for deres respektive fagområder.
Vigtige erfaringer ifm. realiseringen
Projektet har vist, at man kan opnå et stabilt indeklima med lavere energiforbrug, når man arbejder systematisk med indeklimaklimadata og forståelse for bygningens luftstrømme. Det blev også tydeligt, at CTS-systemet alene ikke giver et tilstrækkeligt billede af indeklimaet, og at dataloggere tæt på værkerne er nødvendige. Endelig viste projektet, at bredere klimaparametre kan fungere i praksis uden at kompromittere bevaringen, så længe man monitorerer og tilpasser.
Hvad overraskede?
Det var overraskende, hvor stabilt klimaet i den moderne udstillingsfløj kunne holdes, selv med op til 13 timers natlig nedlukning af HVAC-systemet. Endnu mere bemærkelsesværdigt var det, at et defekt brandspjæld, som i to uger forhindrede luftindtag, ikke udløste nogen CTS-alarm – simpelthen fordi klimaet i perioden forblev stabilt inden for de nye parametre. Det understregede betydningen af bygningens materialer og volumen som buffere mod klimaudsving.
Kontaktpersoner
Michael Karred Jensen, Driftsansvarlig, mkj@skagenskunstmuseer.dk
Tor Erik Skaaland, Konserveringsmedarbejder, tes@skagenskunstmuseer.dk
Bliv klogere på casen
Læs den fulde rapport fra Skagens Kunstmuseer og se præsentationen af deres arbejde i projektet her.