Danske museer står over for en særlig udfordring, når det gælder reduktion af energiforbrug til klimastyring. Strenge klimakrav i låneaftaler, præventiv konservering samt hensynet til gæsters og medarbejderes komfort, udgør, sammen med faglige siloer mellem drifts- og samlingsansvarlige, fredede bygninger og ældre tekniske installationer, en gordisk knude. For hvordan balancerer museerne behovet for at bevare uvurderlige samlinger til eftertiden med stigende krav om at reducere CO2-udledninger?
Med projektet ’Bæredygtig Klimastyring’ har ti danske museer taget udfordringen op. Gennem 18 måneder har de arbejdet på at opdatere standarderne for deres præventive konservering og klimastyring. Projektet, som er støttet af Augustinus Fonden, har vist, at museerne gennem målrettede tiltag kan reducere deres energiforbrug betydeligt, samtidig med at de sikrer optimale forhold for deres samlinger. Resultaterne præsenteres på en international konference d. 4. og 5. december, og til foråret lancerer ODM et kursus baseret på erfaringerne fra projektet.
Risikobaseret bevaring og datadreven klimastyring
Temperatur og luftfugtighed er afgørende for, hvor hurtigt værker og genstande nedbrydes. Højere temperaturer og luftfugtighed accelererer nedbrydningsprocesserne, mens lavere niveauer kan bremse dem. I projektet har museerne anvendt en risikobaseret tilgang, hvor forvaltningsstrategier er tilrettelagt på baggrund af analyser af samlingernes sårbarheder.
Museerne har hertil installeret sensorer, der kan måle temperatur, relativ luftfugtighed og andre kritiske parametre, hvilket giver et præcist billede af klimaforholdene i montrer, udstillingsrum og magasiner. Flere museer har udvidet de tilladte temperatur- og fugtighedsintervaller og bl.a. indført natlig standby i drift af varme-, ventilations- og klimaanlæg.
Den datadrevne tilgang har muliggjort tæt monitorering af ændringernes konsekvenser for udsving i indeklimaet, hvilket har sikret en balance mellem bevaringsarbejdet og ønsket om at opnå energibesparelser. I kombination har tiltagene reduceret museernes energiforbrug betydeligt. I flere tilfælde med op til 50%.
International konference om klimastyring og bevaring
De ti museer præsenterer nu resultaterne på den 2. Internationale Climate Control Conference (ICCC-2) den 4. og 5. december 2024. Konferencen, der afholdes online, samler eksperter og museumsfolk fra hele verden for at diskutere nye standarder og løsninger inden for klimastyring og præventiv konservering. De danske museers bidrag vil være en central del af programmet og bevågenheden vil være stor, når de deler deres opsigtsvækkende erfaringer med internationale kolleger.
Projektet har vist, at der er et betydeligt potentiale for energibesparelser i museumssektoren, og at bæredygtighed og bevaring kan forenes. Med de opnåede resultater spiller de danske museer en afgørende rolle i at fremme museernes bidrag til den grønne omstilling, når de er med til at vise vejen for kulturarvsinstitutioner verden over.
Tilmeld dig konferencen og læs mere her.