CO2-regnskaber og museets grønne omstilling

CO2-regnskaber og museets grønne omstilling

Hvordan kan museets grønne omstilling tage afsæt i konkrete data – og hvordan kan CO₂-regnskabet bruges som styringsværktøj? På dette kursus arbejder vi med, hvordan klimadata kobles til prioriterede bæredygtighedsindsatser.

Du bliver guidet i at strukturere og bearbejde data fra museets drift og aktiviteter, så de kan anvendes strategisk i jeres grønne omstilling. Med udgangspunkt i Klimakompasset* arbejder vi med at udvælge relevante scope 1, 2 og 3-kategorier, med særligt fokus på museumsrelevante områder som publikumstransport, udstillingsproduktion og transport af kunst og kulturarv.

Temaer og udbytte

Med udgangspunkt i dit eget museums driftsposteringer introduceres du til indtastning af jeres indsamlede data i Klimakompasset. Der vil være afsat tid til at arbejde med egen data i Klimakompasset, og mulighed for rådgivning hvis der opstår spørgsmål. Udvalgte scope 3-kategorier gennemgås med særligt fokus på museumsspecifikke områder, såsom publikums-, kunst- og genstandstransporter samt museets udstillingsproduktion. Når du har deltaget i kurset, vil du være klædt på til at færdiggøre dit museums CO2-regnskab og bruge det som et redskab til prioritering af jeres grønne indsatser.

Du lærer at:

  • Identificere og udvælge væsentlige CO₂-kategorier for museet.
  • Strukturere og indtaste data i Klimakompasset med rådgivning undervejs.
  • Forstå hvordan CO₂-regnskabet kan danne grundlag for strategiske valg og bæredygtighedsindsatser.
  • Få konkret erfaring med at forbinde klimadata med handleplaner og beslutningsprocesser.
  • Sparring og netværk med andre museer, der er i gang med CO₂-beregning og grøn omstilling.

Indhold og form

Kurset veksler mellem faglige oplæg, fælles refleksion og individuelt dataarbejde. Du får mulighed for at arbejde med egne data og drøfte tilgange til grøn omstilling med kolleger fra andre museer. Undervejs ser vi på, hvordan regnskabet kan kobles til interne strategier, budgetprioriteringer og museumsspecifikke omstillingsområder.

Målgruppe

Kurset henvender sig til museumsansatte med interesse for CO2-regnskaber og bæredygtighedsarbejde. Det kræver ingen særlige forudsætninger inden for grøn omstilling eller klimaregnskaber at deltage, men kurset tager afsæt i, at du har deltaget i onlinekurset: ‘Museets CO2-regnskab – kom godt i gang’.

Forberedelse

Inden kurset skal du:

  • Have oprettet dit museum i Klimakompasset og indtastet stamdata.
  • Påbegyndt dataindsamling for kategorierne energi, transport og affald.
  • Medbringe dit museums driftsposteringer og råbalance for 2024 (eller andet valgår), helst i Excel.

Undervisere

Lene Normann er bæredygtigheds- og udstillingskoordinator på Trapholt og har de seneste år udarbejdet klimaregnskaber for museet og dets udstillinger.

Rasmus Bahnsen er projektleder ved Museernes Grønne Akademi og er bl.a. ansvarlig for ODM´s klimaregnskab.

*Museernes Grønne Akademi har i samarbejde med aktører i museumsbranchen valgt at tage afsæt i Klimakompasset, som er et udbredt, brugervenligt og fleksibelt værktøj, der er tilpasset danske forhold, regler og standarder. Klimakompasset kræver ingen særlige tekniske færdigheder og kan tilpasses museernes individuelle behov. Link til Klimakompasset her.

Dato:

06. nov. 2025
10:00 - 16:30

Sted:

Vartov, Farvergade 27 D, 1463 Kbh. K.

Målgruppe:

Kurset henvender sig til museumsansatte med interesse for CO2-regnskaber og bæredygtighedsarbejde.

Underviser:

Lene Normann Jensen og Rasmus Bahnsen

Lene Normann Jensen og Rasmus Bahnsen

Tilmeldingsfrist:

06/10/2025

Priser:

DKK 2.150 (ODM-medlem)
DKK 3.220 (ikke-medlemmer)

Der gives 10% rabat til medlemmer ved tilmelding af mindst to fra samme museum/institution.