Daglig rengøring på museet

Daglig rengøring på museet

Den daglige rengøring er en helt central aktivitet i bevaringen af museernes samlinger. Den er med til at forebygge skader på museumsgenstande og bør ligge som en del af det strategiske grundlag for samlingsarbejdet.

På dette praktiske kursus får du indsigt i procedurer og teknikker for den daglige rengøring. Vi sætter også fokus på sikkerhed og arbejdsmiljøloven på området, og deltagerne får desuden en introduktion til, hvordan rengøringen kan suppleres med rutinetilsyn for skader, skadedyr mv.

Et nyt element på kurset (som har kørt i en årrække) er en vejledning til bæredygtige valg af rengøringsmidler, som er udarbejdet af underviseren og Museernes Grønne Akademi.*

Udbytte

På kurset får du:
 • Viden om, hvorfor det er så vigtigt at holde museumssamlinger og deres omgivelser rene.
 • Viden om egensikkerhed, når du håndterer museumsgenstande.
 • Indblik i arbejdsmiljøloven.
 • Kendskab til det gode valg af bæredygtige rengøringsmidler.
 • Gode teknikker til rengøring.
 • Introduktion til gode procedurer for tilsyn i museets samlinger.

Workshoppens hovedtemaer

 • Eksempler på politikker omkring rengøring.
 • Hvorfor skal samlinger og omgivelser holdes rene?
 • Valg af metoder og materialer til rengøring: Der er mange forskellige metoder og muligheder. Der kræves ofte individuelle valg.
 • Teknikker til rengøring. Denne del bliver meget praktisk, hvor kursisterne skal øve teknikker i praksis.
 • Rengøring af museumsgenstande indebærer en høj grad af sikkerhed for museumsgenstandene, men også en høj grad af egensikkerhed. Mange museumsgenstande er kontamineret med skimmel eller pesticider. Dette kræver særlige forholdsregler, som deltagerne bliver introduceret til. Vi gennemgår Arbejdstilsynets regler på området.
 • Det periodiske tilsyn af bygninger og samlinger: Vi gennemgår procedurerne for det periodiske tilsyn, herunder inspektion for skader, skadedyr, skimmel mv. Det periodiske tilsyn er muligheden for både at opdage de akutte skader og skader udviklet over tid.

Underviser

Michael Højlund Rasmussen er uddannet konservator og har gennem de seneste 30 år arbejdet som konservator – det meste af tiden med papirkonservering og præventiv konservering på Konserveringscenter Vejle. Michael har de senere år fortrinsvis arbejdet med rådgivning inden for præventiv konservering og trækker på sine erfaringer fra en bredt sammensat kundekreds af museer, private og andre, som han gennem årene har arbejdet for.

* Hvis du tidligere har deltaget i kurset ’Daglig rengøring’, men ønsker den nyeste viden om bæredygtige valg af rengøringsmidler, kan du kontakte Museernes Grønne Akademi på bkh@dkmuseer.dk. Vi arbejder lige nu på en vejledning om rengøringsmidler.

Dato:

01. jun. 2023
09:30 - 16:00

Sted:

Konserveringscenter Vejle

Underviser:

Michael Højlund Rasmussen

Michael Højlund Rasmussen

Tilmeldingsfrist:

01/05/2023

Priser:

DKK 1.700 inkl. frokost (ODM-medlem)
DKK 2.150 inkl. frokost (ikke-medlemmer)

Der gives 10% rabat ved tilmelding af mindst to fra samme museum/institution.