Den daglige rengøring er en helt central aktivitet i bevaringen af museernes samlinger. Den er med til at forebygge skader på museumsgenstande og bør ligge som en del af det strategiske grundlag for samlingsarbejdet.
På dette praktiske kursus får du indsigt i procedurer og teknikker for den daglige rengøring. Vi sætter også fokus på sikkerhed og arbejdsmiljøloven på området, og deltagerne får desuden en introduktion til, hvordan rengøringen kan suppleres med rutinetilsyn for skader, skadedyr mv.
Et nyt element på kurset (som har kørt i en årrække) er en vejledning til bæredygtige valg af rengøringsmidler, som er udarbejdet af underviseren og Museernes Grønne Akademi.*
Udbytte
På kurset får du:
- Viden om, hvorfor det er så vigtigt at holde museumssamlinger og deres omgivelser rene.
- Viden om egen sikkerhed, når du håndterer museumsgenstande.
- Indblik i arbejdsmiljøloven.
- Kendskab til det gode valg af bæredygtige rengøringsmidler.
- Gode teknikker til rengøring.
- Rengøringens rolle i det periodiske tilsyn af bygninger og samlinger.
- Eksempler på politikker omkring rengøring.
Workshoppens hovedtemaer
- Teknikker til museumsrengøring. Denne del bliver meget praktisk, hvor kursisterne introduceres til og diskuterer teknikker i praksis med fokus på museumsgenstandene.
- Rengøring af museumsgenstande indebærer en høj grad af sikkerhed for museumsgenstandene, men også en høj grad af egensikkerhed. Mange museumsgenstande kan være kontamineret med skimmel eller pesticider. Dette kræver særlige forholdsregler, som deltagerne bliver introduceret til. Vi kommer ind på Arbejdstilsynets regler på området.
Underviser
Michael Højlund Rasmussen er uddannet konservator og har gennem de seneste 30 år arbejdet som konservator – det meste af tiden med papirkonservering og præventiv konservering på Konserveringscenter Vejle. Michael har de senere år fortrinsvis arbejdet med rådgivning inden for præventiv konservering og trækker på sine erfaringer fra en bredt sammensat kundekreds af museer, private og andre, som han gennem årene har arbejdet for.
* Hvis du tidligere har deltaget i kurset ’Daglig rengøring’, men ønsker den nyeste viden om bæredygtige valg af rengøringsmidler, kan du finde vejledningen her: Grøn vejledning i rengøring og rengøringsmidler.