Hvordan vælger du de rigtige kanaler for din museumsforskning? Hvad skal du fortælle? Og hvordan balancerer du mellem effektive budskaber, der brænder igennem, og de forbehold, der altid gælder, når det handler om videnskab?
På dette kursus tager vi et 360° blik på dine muligheder for at formidle museets forskning på en meningsfuld måde, der understøtter både markedsføring og folkeoplysning.
Målet er at give dig et ’kompas’, du kan arbejde videre ud fra i en verden af nærmest utallige muligheder og faldgruber for den formidlingsparate forsker.
Temaer
Formålet med kurset er at skabe et overblik over centrale virkemidler og værktøjer, der kan hjælpe dig i din forskningsformidling på tværs af platforme og målgrupper.
Vi arbejder bl.a. med:
- Kommunikationsstrategi: Hvad er formålet med din formidling? Hvem vil du nå? Og hvilken rolle vil du selv indtage?
- Budskaber og vinkling: Hvad er dine kernebudskaber? Hvordan sætter du ord på værdien af din forskning?
- Målgrupper og kanaler: Hvordan kommunikerer du på en måde, som giver mening for andre end nørderne? Og hvor skal du prioritere din indsats?
- Håndtering af kritik: Hvad gør du, når du oplever modstand i presse og på sociale medier?
Udbytte
På kurset får du:
- Overblik over aktuelle muligheder og udfordringer for formidling af forskning i Danmark
- Konkrete værktøjer til at formulere meningsfulde og effektive budskaber samt håndtere kritik af jeres arbejde.
- Individuel rådgivning i forhold til at finde din rolle som formidler i offentligheden.
Som afslutning på kurset udformer vi en enkel plan med konkrete mål for din formidling det kommende år.
Arbejdsform og forberedelse
Kurset består af et miks af korte oplæg og øvelser. Øvelserne er både individuelle og i mindre grupper – og altid med din egen forskning som konkret omdrejningspunkt.
Før kurset vil du blive bedt om at forberede en lille præsentation af dig selv og overveje nogle virkemidler, du kan arbejde med på kurset. I alt ca. en times forberedelse.
Der er et mindre, tilhørende ’pensum’, men det er primært tænkt som evt. supplerende fordybelse efter kurset.
Målgruppe
Kurset er målrettet medarbejdere, der har forskning som en væsentlig del af arbejdsbeskrivelsen, eller som har en forskningsbaggrund, der stadig aktivt benyttes i museets formidling.
Du behøver ikke have erfaring med forskningskommunikation. Vi arbejder med øvelser, der giver mening uanset hvor meget, du har arbejdet med det tidligere.
Underviser
Peter Hyldgård er videnskabsjournalist og underviser i forskningskommunikation. Han er leder af Formidlingsakademiet under Videnskabernes Selskab og medstifter af Videnskab.dk.