Hvordan taler og fortæller vi om bæredygtighed?

Hvordan taler og fortæller vi om bæredygtighed?

Mange museer arbejder aktivt med bæredygtighed – i fx udstillinger, bygninger, cafédrift eller butikken. Samtidig er bæredygtighed og grøn omstilling et vigtigt konkurrenceparameter, og for mange gæster en vigtig faktor når de vælger oplevelser.

Men hvad må man egentlig sige, og hvordan kommunikerer man bedst om de grønne tiltag? Både kommende EU-lovgivning og den gældende markedsføringslov stiller krav til bæredygtighedskommunikation, som museer bør være opmærksomme på.

På dette kursus får du en introduktion til regler og lovgivning for bæredygtighedskommunikation samt konkrete anbefalinger til, hvordan du bedst kan formidle museets bæredygtighedsindsatser og grønne omstilling til jeres målgruppe og interessenter. Du får desuden indsigt i, hvordan dit museum kan kommunikere om jeres bæredygtige omstilling i årsrapportering.

Temaer

Kurset giver indsigt i kravene fra kommende EU-lovgivning og dansk markedsføringslovgivning i relation til bæredygtighedskommunikation. Dertil får du praktiske råd om, hvad man bør og ikke bør gøre i formidlingen af bæredygtighed – bl.a. i museets årsrapport. Vi gennemgår også eksempler på både vildledende og god kommunikation.

Indhold og udbytte

Du vil få viden om:

  • Kravene i EU-direktivet om grønne anprisninger
  • Markedsføringsloven og Forbrugerombudsmandens anbefalinger til miljømarkedsføring
  • Typiske faldgruber i bæredygtighedskommunikation – med eksempler fra museumsbranchen
  • Principper, der sikrer gennemsigtig og præcis formidling inden for lovens rammer
  • Årsrapportering om museets bæredygtighedsarbejde – struktur og indhold

Som en del af kurset vil du arbejde med udarbejdelse af tekst, der lever op til gældende lovgivning og god praksis. Efter kurset vil du have en styrket forståelse af reglerne for bæredygtighedskommunikation og være bedre rustet til at kommunikere klart og troværdigt om museets indsatser.

Arbejdsform

Kurset veksler mellem oplæg, gruppearbejde og individuelt arbejde, med mulighed for sparring i plenum undervejs.

Målgruppe

Kurset er for museumsansatte, der arbejder med at kommunikere om museets bæredygtighedsindsatser – eller som gerne vil i gang med at gøre netop dette. Det henvender sig til dig, der ønsker en grundig forståelse af lovgivningen og konkrete retningslinjer til udvikling af god bæredygtighedskommunikation.

Underviser

Christina Holm Hansen er selvstændig PR- og kommunikationsrådgiver og samarbejder med flere danske museer. Hun har +10 års erfaring med PR og kommunikation inden for oplevelsesbranchen.

Igennem årene har Christina lavet adskillige kommunikationsprodukter, herunder kampagner, pressemeddelelser, nyhedsbreve, SoMe-content og (års)rapporter. Hun har et skarpt øje for at spotte og vinkle de gode historier, så de rammer målgruppen og/eller medierne.

Kurset er udviklet i tæt samarbejde med Museernes Grønne Akademi, med udgangspunkt i forbrugerombudsmandens og EU’s retningslinjer – og med sparring fra en ekstern bæredygtighedsekspert.

Dato:

19. nov. 2025
10:00 - 16:30

Sted:

Vartov, Farvergade 27 D, 1463 Kbh. K.

Målgruppe:

Kurset henvender sig til museumsansatte, der arbejder med at kommunikere om museets bæredygtighedsindsatser – eller som gerne vil i gang med at gøre netop dette.

Underviser:

Christina Holm Hansen

Christina Holm Hansen

Tilmeldingsfrist:

19/10/2025

Priser:

DKK 2.150 (ODM-medlem)
DKK 3.220 (ikke-medlemmer)

Der gives 10% rabat til medlemmer ved tilmelding af mindst to fra samme museum/institution.