Håndtering af museumsgenstande er en central del af et museums virksomhed, både under udstillingers opbygning og demontering, samt i bevaring generelt.
Dette kursus er for dig, som til daglig arbejder med kulturarven og ønsker en bedre forståelse for, hvad man skal være opmærksom på, når man håndterer genstande.
Du får viden om og praktisk indføring i:
- Basal materialelære – hvad er vigtigt at vide om din genstand og samling, inden du håndterer den
- Sikkerhed og udstyr – hvad skal du være opmærksom på i forhold til din personlige sikkerhed og når du vil passe på genstandene
- Generelle retningslinjer for nedpakning og opbevaring
- Pakning af museumsgenstande – hvordan vælger man, hvilke materialer man skal pakke sine genstande i, og hvad skal man være opmærksom på
- Hvad er forskellen på pakning til transport og til magasin
- Forskellen mellem arkivholdbare og midlertidige pakkeløsninger – hvilke overvejelser skal man gøre sig
Undervisningen veksler mellem oplæg og workshops, hvor deltagerne får forskellige genstandstyper og materialer i hænderne.
Målgruppe
Museumsansatte der håndterer genstande i deres daglige arbejde i samlingen eller arkivet.
Underviser
Maiken Ploug Riisom er uddannet konservator fra Det Kongelige Akademi – konservatorskolen 2010 (bachelor) og har siden taget kandidatafgang med speciale i flytning af museale samlinger og præventiv konservering. Hun har siden 2012 arbejdet på en række statslige museer i Danmark og Norge, i projekter med det formål at flytte samlinger, herunder omhusning, ompakning og mere generel samlingshåndtering af alle typer genstande, som et stort museum har i dets samlinger. Maiken har gennem sit virke opbygget en bred erfaring med, hvordan man håndterer både museumsgenstande og deres pakning og transport.