Hvordan kan vi invitere børn og unge med ind i samtaler om, hvad kulturarv er, og hvad den fortæller os? Og hvordan er kulturhistoriske museer relevante i historieundervisningen?
På kurset præsenterer vi eksempler på, hvordan museer kan tilrettelægge møder med kulturarv, der giver børn og unge nye erfaringer, forståelser og perspektiver på historie, på verden og på sig selv. Møder, som inviterer dem til at gå nysgerrigt i dialog med historie og omverden, og som bidrager til, at de oplever museer som relevante og ser sig selv som historieskabte og historieskabende.
Kurset er udviklet i samarbejde med Skoletjenesten Videncenter for eksterne læringsmiljøer.
Indhold og udbytte
På kurset bliver du præsenteret for forskellige eksempler på kulturarvspædagogisk praksis, og du sætter din egen praksis i spil sammen med kolleger fra andre museer. Kurset har fokus på, hvordan vi styrker elevernes deltagelsesmuligheder i mødet med genstande og udstillinger, samt på hvordan museer kan gå i dialog med elever og lærere om at udvikle nytænkende, genstandsbaseret historieundervisning.
Efter deltagelse i kurset har du:
- Viden om, hvordan kulturarv kan sættes i spil i skolens historiefag
- Nye perspektiver på, hvordan du styrker elevers og læreres stemmer i din kulturarvspædagogiske praksis
- Et relevant kollegialt netværk inden for feltet
Arbejdsform og forberedelse
Kurset veksler mellem afprøvning af praksis, oplæg og diskussioner i mindre grupper og i plenum.
På kursusdagen bedes du medbringe fx et foto eller en genstand fra din egen praksis, som du kan bruge til at præsentere det genstandsfelt, du arbejder med, og hvordan du arbejder med dette pædagogisk.
Målgruppe
Kurset henvender sig til undervisere og undervisningsansvarlige på museer, som arbejder med kulturarv i deres undervisning.
Undervisere:
Ane Riis Svendsen (lærer og cand. pæd. i materiel kulturdidaktik) er pædagogisk udviklingskonsulent i Skoletjenesten og undervisnings- og udviklingsansvarlig på Arbejdermuseet.
Sidsel Kirk (cand. mag i kunsthistorie) er pædagogisk udviklingskonsulent i Skoletjenesten Videncenter for eksterne læringsmiljøer.
Du er velkommen til at kontakte underviserne direkte via mail cp2k@kk.dk eller på tlf. 23350366, hvis du har spørgsmål vedr. kurset.