Er du leder på et museum og ønsker grundlæggende viden og kompetencer, der kan styrke dig i rollen? ’Ledelse på museum i praksis’ er skræddersyet til de vilkår, der gør sig gældende for en museumsleder i dag i krydsfeltet mellem forretning og kulturinstitution med lovpligtige opgaver.
Med kurset får du dokumentation for et kompetencegivende udviklingsforløb (10 ECTS) med særligt fokus på lederrollen i en museumskontekst. Kurset er praksisnært og skal ses som et udviklingsforløb, hvor du kan omsætte din læring fra kurset i din hverdag på museet.
På kurset arbejder du med udfordringer og cases fra din egen dagligdag. Du får indblik i centrale teorier, metoder og værktøjer inden for ledelse, herunder motivation og kommunikation. Du får indsigt i forskellige aspekter af din lederprofil, og du arbejder løbende med dine styrker og udviklingsområder. Du får samtidig udviklet dit netværk med andre ledere fra museumsbranchen.
Indhold og temaer
Nutidens museer skal være fagligt og økonomisk bæredygtige, og de skal både sikre, aktualisere og tilgængeliggøre vores fælles natur- og kulturarv. Det stiller krav til museumslederens evner til både at bevare fokus på de faglige og lovpligtige opgaver og samtidig lede og udvikle museet som organisation og forretning.
Kurset kommer omkring følgende temaer – i spændingsfeltet mellem faglighed, fokus på brugerne og forretningsudvikling:
- Ledelse indad: lederkarakteristika, ledelsesgrundlag og værdier. Hvad er vigtigt for dig i din kontekst, og hvor er dine udfordringer – personligt og i din praksis?
- Ledelse af medarbejdere: motivation, ledelsesstile (situationsbestemt, værdibaseret, anerkendende), kultur og værdier, ledelse af frivillige, konflikthåndtering, forandringsledelse.
- Ledelse udad: fokus på brugerne; udefra-og-ind-perspektivet, brugernes forventninger og rolle som medproducenter, interessentanalyse og -håndtering.
- Ledelse opad (direktion/bestyrelse): fra strategi og målhierarki til daglig drift og resultater, forståelse af konkurrence- og markedsposition, omverdensanalyse.
NB: Kurset har en grundlæggende præmis om økonomisk bæredygtighed og forståelse herfor, men har ikke et dybere fagligt fokus på regnskabs- og budgetmæssige forhold.
Udbytte
Efter kurset har du fået:
- Et kompetencegivende ledelsesforløb målrettet museer
- Teori og praktiske værktøjer, der letter din hverdag som leder på et museum
- Styrket dit netværk med ledere på andre museer
- Overblik over dine styrker og udviklingsområder som leder
Prisen inkluderer:
- 6 undervisningsdage fordelt på 4 moduler: 2+1+1+2 dage med ca. 14 dage imellem.
- Pensummateriale
- Eksamen
- Forplejning på alle undervisningsdage
- Netværksmiddage med de øvrige kursister på første og sidste modul
ECTS-givende kursus
Kurset er en særudgave af modulet ’Ledelse i praksis’ på akademiuddannelsen i ledelse (AU) og er kompetencegivende (10 ECTS). ’Ledelse i praksis’ er således udviklet i et samarbejde mellem ODM og Cphbusiness med henblik på at tilbyde museumsledere et udviklingsforløb, som er direkte målrettet ledelsesopgaven på et museum.
Eksamen er inkluderet i forløbet, men kan fravælges.
Målgruppe
Kurset henvender sig til medarbejdere på museer, der har en ledelsesfunktion og ønsker en grundlæggende indføring i ledelse.
Kontakt uddannelseschef Ida Bennicke på tlf. 31251701, hvis du vil vide mere om kurset, og om det er det rigtige for dig.
Underviser
Connie Bang Jensen er lektor på Erhvervsakademiet Cphbusiness, hvor hun underviser på akademiuddannelsen i Service- og oplevelsesøkonomi. Hun har mange års erfaring fra ledelsesunderstøttende funktioner i offentlige organisationer kombineret med et stærkt fokus på den kommercielle/publikumsrettede vinkel. Connie har kendskab til det danske museumslandskab samt en dyb interesse for og indblik i museernes særlige vilkår. Hun har desuden, ud fra sit fokus på en praksisnær tilgang til undervisning, etableret samarbejde med flere museer gennem årene.
Datoer
2.-3. september: Vartov, Farvergade 27 D, 1463 Kbh. K.
23. september: Vartov, Farvergade 27 D, 1463 Kbh. K.
8. oktober: Moesgaard Museum, Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg
28.-29. oktober: Moesgaard Museum, Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg
4. november: Aflevering af opgave online
12.-13. november: Vartov, Farvergade 27 D, 1463 Kbh. K.