Museernes Grønne Akademi 2.0

Museerne har en vigtig samfundsrolle at spille i forhold til at vise vejen til en bæredygtig fremtid. Den rolle kan museerne spille ved at forankre bæredygtig udvikling strategisk, taktisk og operationelt, og – i samspil med sine gæster – at skabe stærke forbindelser mellem kunst, kultur, historie, videnskab – og natur.  

Visionen for videreførelsen af Museernes Grønne Akademi er at vise vejen til en bæredygtig fremtid for en samlet, dansk museumsbranche. Her er målet, at museerne bidrager til den grønne omstilling, på alle de områder, hvor de kan yde en indsats. 

Med dette sigte vil Organisationen Danske Museer (ODM) hæve ambitionsniveauet: med 19,7 mio. til en fireårig projektperiode med fire medarbejdere skal Museernes Grønne Akademi i samarbejde med ODM´s medlemmer skabe strukturelle og blivende forandringer, styrke museernes finansielle muskler, dele viden og erfaringer med det øvrige kulturliv – og udvide perspektivet til også at favne museernes positive påvirkninger på mennesker og på planeten.                        

Baggrund og formål 

Organisationen Danske Museer (ODM) fik i 2022 støtte fra Augustinus Fonden til projektet Museernes Grønne Akademi (MGA), og med en ekstra bevilling i 2023 til det internationale projekt Getting Climate Control Under Control, understregede fonden sit engagement i ODM´s arbejde med at støtte museerne i omstillingen til en bæredygtig fremtid.

Museernes Grønne Akademi blev til med ambitionen om at samle de danske museer i et fællesskab, der skulle igangsætte den grønne omstilling på tværs af branchen. ODM erfarede, at nogle museer allerede var i gang, andre var knap begyndt, men generelt manglede museerne en klar retning for deres grønne omstilling og viden om, hvordan de kunne gøre en forskel inden for museumsspecifikke områder som udstillingsproduktion, bevaring og bygningsdrift.

Nu, mindre end to år senere, har 30 af landets museer underskrevet ’charter for grøn omstilling af danske museer’, en lang række kurser og netværksmøder er afholdt, MGA har deltaget i konferencer og seminarer i alle dele af Danmark og været med i internationale samarbejder. Projektet har ikke blot genereret en omfattende museumsspecifik viden om grøn omstilling, men har samtidig koblet viden til konkret handling og forandring.  

For den kommende projektperiode er formålet en fortsat understøttelse af museernes aktive engagement i den grønne omstilling. Gennem identifikation, kvalificering og mangfoldiggørelse af metoder og praksisser, skal museernes håndaftryk (de positive påvirkninger, herunder museets mulighed for at påvirke publikum og borgere) øges og museernes fodaftryk (de negative påvirkninger) reduceres. 

Indsatser

Museernes Grønne Akademi vil strukturere arbejdet i tre overordnede indsatser:

  1. Kapacitetsopbygning
  2. Kultur- og strukturforandring
  3. Finansiel bæredygtighed

Kapacitetsopbygning skal styrke og udvikle museerne og de museumsansattes ressourcer, så de bedre – og mere bæredygtigt – kan udføre deres opgaver og opnå deres mål. Museernes Grønne Akademis tilgang til kapacitetsopbygning bygger på fortsat at udvikle og udbyde kurser og workshops, ligesom der skal skabes netværk og faglige fællesskaber museerne imellem, så museer i samme proces kan indgå i partnerskaber og erfaringsudveksling. Herunder vil charteret for grøn omstilling af museerne fortsat være en vigtig indsats for koordinering af den grønne omstilling på de danske museer. Museernes Grønne Akademi skal samle erfaringerne fra museernes indsatser og dele dem generøst med hele museumsbranchen, samtidigt med at der rækkes ud til den øvrige kulturbranche i Danmark og Europa.

Under Kultur- og strukturforandring vil Museernes Grønne Akademi iværksætte en række delprojekter som skal generere viden, etablere samarbejder og facilitere netværk, som medvirker til kultur- og strukturforandringer med afsæt i museernes praktiske virkelighed. Erfaringerne fra den første projektperiode har vist at der i museumsbranchen ofte findes komplekse barrierer for bæredygtig omstilling på museerne. Barriererne bunder ofte i manglende dialog mellem aktører, modstridende økonomiske incitamenter, faglige sædvaner og lignende faktorer, som ikke kan løses af det enkelte museum på egen hånd. De såkaldte strukturelle projekter skal medvirke til at nedbryde disse.

Finansiel bæredygtighed dækker over indsatser, der skal opkvalificere museerne til at søge midler til relevante bæredygtighedsprojekter særligt i Norden og i EU. Vejledninger og kurser skal desuden klæde museerne på, så de økonomiske barrierer for den grønne omstilling mindskes. Derudover vil der være øget fokus på etableringen af vedvarende energi på museerne er afgørende ift. institutionernes finansielle stabilitet. MGA skal understøtte museerne i arbejdet med at reducere finansielle risici i relation til museernes energiforbrug, både som følge af energioptimering og implementering af vedvarende energikilder.

Vidensgrundlag

Museernes Grønne Akademi har i den første projektperiode – i tæt dialog med branchen – arbejdet for at indkredse, hvordan museerne bedst muligt understøttes i arbejdet med den grønne omstilling. En såkaldt dobbelt væsentlighedsanalyse har sammen med en midtvejsevaluering af Museernes Grønne Akademi og en kortlægningsrapport om museernes status på den grønne omstilling genereret afgørende viden om de metoder, målgrupper og pejlemærker, som projektet fremover bør sigte efter. I samarbejde med konsulentbureauet Nordic Sustainability, gennemførte MGA – med afsæt i det metodiske grundlag i EU´s Green Deal-direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive – i foråret 2024 en dobbelt væsentlighedsanalyse på brancheniveau.

På baggrund af omfattende data fra en række danske museer, viste analysen, at de største påvirkninger findes i museernes værdikæder og relaterer sig til indkøb af fødevarer, papirvarer, tekstiler, glas, plastik og træ. De fleste museers caféer og butikker – sammen med udstillingsproduktionen og gæstetransporten – udgør dermed de væsentligste poster ift. museernes miljømæssige bæredygtighed.

Analysen peger samtidig på det væsentlige potentiale der findes i museernes positive påvirkninger. Med sine ca. 17 mio. årlige gæster og med deres særlige kombination af historisk bevidsthed, lokal forankring, offentlige tilgængelighed og -tillid, står danske museer i en unik position til at bidrage til håndteringen af klimakrisen. Museernes Grønne Akademi vil i den kommende periode have fokus på at understøtte museernes arbejde med dette potentiale, både i den direkte formidling, men også når museet inspirerer til bæredygtige praksisser.

Midtvejsevalueringen af Museernes Grønne Akademi er udarbejdet i samarbejde med analysefirmaet Moos-Bjerre og viser, at 103 af ODM’s 169 medlemsmuseer har været i berøring med Museernes Grønne Akademi. Projektets aktiviteter vurderes af deltagerne gennemsnitligt til 7,3 på en skala fra 1-10.

Udvalgte centrale konklusioner fra evalueringen viser, at: 

  • Museerne har svært ved at prioritere deres indsatser. De mangler faglig og teknisk viden om museets aftryk, om hvilke indsatser de skal starte med, og hvad der har størst effekt.
  • Museerne mangler tid og penge til at prioritere grønne indsatser, og efterspørger blandt andet hjælp til fondsansøgninger.
  • Museerne får meget ud af at spejle sig i hinanden, og efterspørger netværk, inspiration fra fagfæller og samarbejder omkring den grønne omstilling.

Organisering

Museernes Grønne Akademi er forankret i ODM, og alle delprojekter og aktiviteter tilrettelægges i tæt samarbejde med projektejer samt ODM’s Kommunikation og Efteruddannelsesenhed (DME). Museernes Grønne Akademi skal i den fireårige periode drives af fire medarbejdere.

Projektperioden for Museernes Grønne Akademi 2.0 løber fra d. 1. april 2025 til d. 31. marts 2029.