Hvad er bæredygtighed på mit museum?

Danske museer er ivrige for at bidrage til den bæredygtige omstilling – men hvilke indsatser skal man prioritere, når man som museum vil arbejde med bæredygtighed? For at besvare dette spørgsmål, fik Museernes Grønne Akademi i 2024 udarbejdet en såkaldt dobbelt væsentlighedsvurdering (DVV): en rapport der kortlægger de vigtigste bæredygtighedsemner for danske museer.

Rapporten skal give danske museer indblik i de emner, der er de vigtigste for den danske museumsbranche som helhed, når det handler om bæredygtighed. Den indeholder også redskaber, som du kan bruge til at finde ud af, hvad de vigtigste emner er for dit museum.

På denne side finder du:

 

Fire vigtige konklusioner

Analysen kom frem til en række konklusioner, som kan være interessante for dit museum. Vi har udvalgt fire centrale pointer, som vi mener er vigtige for alle museer at kende:

 

  • Museernes største strategiske muligheder er relateret til positive påvirkninger, da museumsbranchens aftryk er relativt lille i forhold til andre brancher. Museer tillægges stor troværdighed fra deres mange besøgende, og har en unik mulighed for at påvirke gæster i en bæredygtig retning.
  • Museernes væsentligste negative påvirkninger er relateret til museernes værdikæde, herunder indkøb af varer til butik og restauration. Forskellige varer påvirker på forskellige måder, og der er god grund til at være opmærksom på fx fødevarer, udstillingsmaterialer og tekstiler.
  • Sociale negative påvirkninger er især relateret til arbejdsvilkår samt diversitet, inklusion og mangfoldighed i egen drift og værdikæde.
  • De største risici for museerne er relateret til omdømmeskade, omkostninger til klimatilpasning, energipriser og ændring i forventninger fra tilskudsgivere såsom stat, kommuner og fonde.

Læs hele rapporten om bæredygtighed i museumsbranchen her.

En fælles, international ramme

Dobbelt væsentlighedsvurderingen er en anerkendt metode, som er en integreret del af en fælles europæisk aftale om bæredygtighed på tværs af EU-landene: European Green Deal. Under denne aftale findes Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som beskriver hvem og hvordan der skal rapporteres på miljømæssig, social og forretningsetisk bæredygtighed.

Det tyder ikke på, at nogle danske museer underlægges rapporteringskravene i CSRD. Metodikken omkring rapporteringen kan alligevel være med til at give danske museer et overblik over og en tilgang til at forstå museets bæredygtighed. Når der skabes en fælles forståelse af bæredygtighed på tværs af EU-landene, skabes der samtidig et fælles sprog og en systematik for, hvordan man arbejder med bæredygtighed.

Med denne rapport, får danske museer en museumsnær introduktion til dén systematik og det sprog, der vil være centralt når der arbejdes med bæredygtighed.

Handling på et solidt vidensgrundlag

Rapporten er udarbejdet ud fra store mængder data og input fra en række museer, og giver meget viden om den danske museumsbranche på et generelt plan. Hvis du vil bruge rapporten som afsæt til handling, kan du bruge rapportens væsentlighedstjek til at vurdere, om et bæredygtighedsemne er vigtigt for dit museum.

Hvis du fx vil tjekke om CO2e-udledninger er et væsentligt emne, kan du besvare spørgsmålene her:

Væsentlighedstjek CO2-udledninger

Fra rapport til strategi

En bæredygtig omstilling af danske museer kræver, at bæredygtighed bliver en integreret del af kerneopgaverne for museet såvel som dets ansatte.

Med rapporten gives der et indblik i de vigtigste aftryk og potentialer generelt for de danske museer. Væsentlighedstjekkene hjælper med at overføre rapportens konklusioner til eget museum, og sammen danner de et godt grundlag til at arbejde videre med den bæredygtige omstilling på.

Erfaring viser, at en strategi, der definerer den bæredygtige vision, prioriterer fokusområder og sætter klare mål, kan være til stor hjælp i organiseringen af bæredygtighedsarbejdet.

I vores vejledning til udviklingen af en bæredygtighedsstrategi foreslår vi, at museet gennemgår følgende fem trin, når der udvikles strategi og handleplan.

Hvert trin udfoldes desuden med relevante værktøjer, viden og råd:

Fem trin til udvikling af strategi og handlingsplan.

To centrale værktøjer

Både rapporten og vejledningen er fyldt med gode værktøjer. Vi har valgt at fremhæve to, som på hver sin måde understøtter processen, når man er i gang med at udvikle en strategi for museet.

Strategihuset (til venstre) er et velkendt format, som er let at arbejde med og nemt at kommunikere både internt og eksternt. Det viser på en overskuelig måde hvilke indsatser, der skal til for at lykkes. Samtidigt fungerer huset som et stærkt symbol på, at bæredygtighed er et fælles ansvar: der kræves både et solidt fundament, stærke søjler og et robust tag for at lykkes med arbejdet.

Backcasting-øvelsen (til højre) tager udgangspunkt i den fremtid, museet ønsker sig at skabe. Øvelsen er simpel, og handler om at finde ud af, hvor I ønsker at museet er om fx 10 år, og hvordan I kommer derhen. I starter med at definere konkrete visioner og et klart mål for museets fremtid – selvfølgelig med bæredygtighed som et parameter. Når der er enighed om hvordan den ønskværdige fremtid ser ud, vender I tilbage til nutiden. Her finder I sammen ud af, hvilke handlinger og prioriteringer, der er nødvendige for at tage de rigtige skridt i retningen mod visionen.

 

Strategihus
Backcasting-øvelse

Brug for hjælp?

Det kan føles stort at gå i gang med en analyse- og strategiproces for museet. Museernes Grønne Akademi vil gerne understøtte jeres bæredygtighedsarbejde, og der er flere muligheder for, hvordan vi kan hjælpe.

Uanset hvor langt museet er i sin bæredygtige omstilling, kan et udefrakommende blik hjælpe med at forstå og overskue museets omstillingsproces. Du kan booke Museernes Grønne Akademi til et skræddersyet kursus om Bæredygtig udvikling på museet. Det er et oplagt kursus for ledergrupper, bestyrelser, bæredygtighedsudvalg eller hele personalegrupper, og kan hjælpe med at give en fælles retning for den bæredygtige udvikling

Derudover kan du med vores bæredygtighedstrapper finde inspiration til de trin, en institution kan tage for at øge dens bæredygtighed.

Du er altid velkommen til at kontakte programchef Birgitte Kehler Holst eller projektleder Rasmus Bahnsen. Birgitte og Rasmus kan hjælpe med at forstå, hvilke skridt der er oplagte for museet at tage i omstillingen. 

 

Find kurser og arrangementer i ODM’s arrangementskalender

Sæt et hak under ’tema’ i ’grøn omstilling’,  og kalenderen viser kun de grønne begivenheder.