Viden og værktøjer

Vi ved rigtig meget om, hvad det kræver, og hvor man bør tage fat, når museets CO2-udledninger skal reduceres. Vi ved f.eks., at publikumstransporten, energiforbruget og udstillingsproduktionen – sammen med butiks- og cafédriften – udgør de største andele af langt de fleste museers CO2-aftryk. Vi ved også, hvad opgaven består i, og langt hen ad vejen ved vi, hvilke tiltag, der giver den største effekt.

Udfordringen består i at gøre det hele på én gang, systematisk og med alle medarbejdere om bord. Her har vi samlet en række af de redskaber, der allerede findes på vigtige områder.

Bæredygtighed i et museumsperspektiv

  • Lær om bæredygtighedspåvirkningerne for museumsbranchen, og få hjælp til strategiarbejdet på dit museum.

Udstillingsproduktion

  • Bliv klogere på brugbare principper, værktøjer og designgreb, når du arbejder med cirkularitet i og omkring museets udstilling. Materialet er udarbejdet af In futurum og Kunst & Historie under Københavns Kommune.

Bæredygtige Udviklingsprojekter

  • Museum Salling og Museum Sønderjylland har udviklet en læringsportal, som du kan bruge, når du arbejder med bæredygtighed i udviklingsprojekter.

Case-samling

  • Se hvilke tiltag andre museer har iværksat for at øge bæredygtigheden.

Vejledninger

  • Her finder du en række vejledninger, der kan hjælpe med museets bæredygtige omstilling.

Bæredygtighedstrapper

  • Med bæredygtighedstrapperne får du inspiration til, hvad det næste trin for at øge bæredygtigheden på otte forskellige områder kan være.

Bæredygtighed i et museumsperspektiv

Lær om bæredygtighedspåvirkningerne for museumsbranchen, og få hjælp til strategiarbejdet på dit museum.

Udstillingsproduktion

Bliv klogere på brugbare principper, værktøjer og designgreb, når du arbejder med cirkularitet i og omkring museets udstilling. Materialet er udarbejdet af In futurum og Kunst & Historie under Københavns Kommune.

Bæredygtighed i et museumsperspektiv

Bæredygtige udviklingsprojekter

Museum Salling og Museum Sønderjylland har udviklet en læringsportal, som du kan bruge, når du arbejder med bæredygtighed i udviklingsprojekter.

Case-samling

Se hvilke tiltag andre museer har iværksat for at arbejde med den bæredygtige omstilling.

Vejledninger

Her finder du en række vejledninger, der kan hjælpe med museets bæredygtige omstilling.

Bæredygtighedstrapper

Med bæredygtighedstrapperne får du inspiration til, hvad det næste trin for at øge bæredygtigheden på otte forskellige områder kan være.

Redskaber og guidelines

Hvis vi skal stoppe vores bidrag til udvinding af fossil energi helt, er der en række indsatser, som ligger ligefor: Vi skal arbejde målrettet på at reducere vores energiforbrug betragteligt og sortere vores affald minutiøst. Vi skal nedbringe vores ressourceforbrug ved at reparere og genbruge, og vi skal skabe incitamenter for – og opfordre medarbejdere og gæster til – at benytte bæredygtige transportformer. Endelig skal vi prioritere plantebaserede, lokale fødevarer og miljømærkede og certificerede produkter og leverandører. Men det er ikke enkelt at lave disse omstillinger.

Der findes utallige gode ressourcer, der kan hjælpe museet i sin omstillingsproces. Nedenfor har vi samlet links til værktøjer fra både vores egen og andre platorme, som vi mener kan være behjælpelige.

Ledelse og strategi
  • Bæredygtighed i et museumsperspektiv: Læs bæredygtighedsrapporten om museumsbranchen, og lær at forstå, hvad de vigtigste bæredygtighedsemner for et museum er, og hvorfor det er vigtigt for museet at påvirke gæsterne i en bæredygtig retning.
  • Virksomhedsguiden: På Virksomhedsguiden finder man syv trin til, hvordan man laver en strategi og sætter en retning for arbejdet med bæredygtig omstilling.
  • Nordic Green Roadmap: Dokumentet, der er udarbejdet i regi af Nordisk Ministerråd, forsøger at vise institutioners vej mod en bæredygtig fremtid ved at stille en række redskaber til rådighed.
Samling og konservering
  • ICCROMs værktøjssamling:Our Collections Matter. ICCROM har samlet en række værktøjer, til at arbejde med bæredygtighed i samlings- og konserveringsarbejdet.
Green Attraction
CO2-beregning
  • Klimakompasset: Museernes Grønne Akademi anbefaler danske museer at udabrejde CO2-regnskaber i Klimakompasset. Vores kurser i CO2-regnskaber retter sig ligeledes mod Klimakompasset.
  • Trin-for-trin-guide til klimakompasset: Her finder du en udførlig guide til brugen af Klimakompasset.
Værktøjssamlinger og rapporter
  • Kortlægning af museernes status på grøn omstilling (2023): En større kortlægning blandt ODM’s medlemmer fra 2023 viser status på den grønne omstilling for museerne, og giver et indblik i museernes muligheder, barrierer og grønne gå-på-mod.
  • Håndbog til bæredygtig kunstproduktion: Rapporten, der er udarbejdet af Aarhus Kommune, er målrettet udøvende kunstnere, som kan finde hjælp til at tage det mest bæredygtige valg og indtænke fx cirkularitet i omgangen med materialer.
  • Julies Bicycle: Hos Julie’s Bicycle i England finder man en lang række webinarer, vejledninger og case-studier om bæredygtig omstilling i kultursektoren.
  • Grønbog: Kulturens Analyseinstitut kortlægger i denne grønbog kunstne og kulturens potentiale i den grønne omstilling – her med udgangspunkt i Horsens Kommune.
  • Bæredygtigt Kulturliv NU – Værktøjskasse: Her finder du links til mange gode værktøjer, der løbende opdateres af Bæredygtigt Kulturliv NU.
  • The Swedish Cultural Heritage Board, Riksantikvarieämbetet, har samlet en rapporter og værktøjer der kan hjælpe museet med social og miljømæssig bæredygtighed og en masse andre emner, der er relevante for museets omstilling.
Mad & drikke
  • Klimadatabase: Med den store klimadatabse kan du sammenligne klimaaftrykket for over 500 fødevarer. Databasen er udviklet af Concito og 2.-0 LCA consultants.

Find kurser og arrangementer i ODM’s arrangementskalender

Sæt et hak under ’tema’ i ’grøn omstilling’,  og kalenderen viser kun de grønne begivenheder.