Museernes Beredskabsdag er en dag til alle museer, hvor de kan sætte fokus på deres beredskab. F.eks. med udgangspunkt i spørgsmålene:

• Har du kendskab til dit museums beredskabsplan?
  • Indeholder den også en værdiredningsplan?
  • Hvornår er planen sidst blevet øvet eller opdateret?

Tilbagevendende begivenhed

ODM ser gerne, at Museernes Beredskabsdag bliver en tilbagevendende årlig dag, den første onsdag i maj – samme dag som Beredskabsstyrelsens årlige afprøvning af varslingssirenerne. Tanken er, at dagen er en god lejlighed til at museerne ser deres beredskabsplan efter, evt. benytter dagen til at øve planen, så man også sikrer sig, at den er opdateret. Det hele gøres under mottoet: ”Et lille beredskab er bedre end slet intet”.

Undersøg jeres beredskabsplan

ODM’s Forvalternetværk og Samlingsnetværk står bag initiativet og vil gerne opfordre museerne til at bruge lidt tid på den årlige dag til at arbejde med beredskabsplanen og f.eks. undersøge:

• Risikofaktorer: Kend alle museets risici såsom brand, vand, tyveri, storm osv.
  • Risikovurdering: Har museet adresseret de afdækkede risici og overført dem til det forbyggende arbejde og beredskabsplanen?
  • Værdiredning: Er værdiredningsplanen ajourført? Har I opdateret lister og sikkerhedsfoto af museets genstande – såvel dem i udstillingen som dem på magasin?
  • Aftaler:  Har I haft det lokale redningsberedskab på besøg? Er der truffet aftaler med andre partnere (skadeservice, konserveringsværksted, lagerplads, fryserplads m.m.), og har de været på besøg?

Følg med her på siden for at få flere gode råd til beredskabsdagen og blive inspireret af, hvad andre museer vil bruge dagen på.

Hvad andre vil bruge Museernes Beredskabsdag til:

Museum Sønderjyllands samlingsberedskab kigger risikovurderinger igennem og planlægger forbedringer med museets håndværkere.

Publiceret:
14/03/2019