En sejr for kulturarven – DR’s store arkiv bliver nu reelt åbent for alle

Nu bliver en stor og væsentlig del af vores fælles kulturarv endelig tilgængelig: Fra 31. marts kan man gå på opdagelse i ca. 1 mio. gamle DR-udsendelser og fx dykke ned i 20 års tv-aviser og tusindvis af radioudsendelser, når Det Kgl. Bibliotek åbner for DR-arkivet.

Derved får en langstrakt sag nu en god og glædelig afslutning.

Har vi kæmpet for i Danske Museer siden 2014

Igennem hele tre medieforlig siden 2014 har vi i Danske Museer opfordret og plæderet for, at man høster frugterne af den store investering i digitaliseringen af DR’s arkiver, så programmerne ikke samler støv på de digitale hylder, men kommer befolkningen til gavn.

Museer og andre interesserede bør let kunne fremfinde materiale med de sidste mange årtiers historier, så det kan anvendes i nye sammenhænge og til formidling. Det har førhen været både begrænset og besværligt for museer at tilgå og bruge den væsentlige del af kulturarven, som DR ligger inde med, til det formål.

Tilbage i foråret 2021 sendte vi et åbent brev til Folketinget, underskrevet af 62 museumsdirektører, med netop denne opfordring som sin hovedpointe. Brevet vakte opsigt og resulterede i, at Danske Museer blev inviteret til møde med DR’s direktion, der gav til kende, at man også her ønskede arkiverne åbne.

Forankringen hos Det Kgl. Bibliotek sikrer en god bevaring

Det er således blevet en realitet nu, hvor Det Kgl. Bibliotek har indgået en aftale med Copydan Arkiv, som gør det muligt for Det Kgl. Bibliotek at åbne arkivet af DR-udsendelser for borgerne, og som sikrer rettighedshavere som skuespillere, instruktører, musikere m.fl. betaling for, at deres arbejde stilles til rådighed.

Forankringen hos Det Kgl. Bibliotek sikrer en god bevaring. Det kræver indsigt og kapacitet at opbevare og fremtidssikre filerne – og det har Det Kgl. Bibliotek. 

Der vil i den første lancering af arkivet indgå op mod 1 mio. radio- og tv-udsendelser fra 2006 til 2024, og løbende komme nyt indhold til. Det fulde arkiv, der dækker hele DR’s historie, bliver tilgængeligt inden udgangen af 2026 og vil indeholde op mod 4 mio. udsendelser.

Museerne og deres mange besøgende kan derfor fremover drage nytte af den omfattende investering i DR’s arkiver.

Det glædes vi over i Danske Museer og ser frem til at en meget stor del af vores fælles digitale kulturarv er åbent for alle – til gavn for både kulturen og for landets borgere.

Når arkivet går i luften, vil der være et link til det fra Det Kgl. Biblioteks hjemmeside.

Læs også

Publiceret:
01/04/2025