Virkeligheden og copyrightlove matcher ikke længere. Det er et af de budskaber, der kom frem på årets Sharing is Caring-konference, som fandt sted i fredags i DR-byen. 150 deltagere fra flere europæiske lande hørte oplæg og paneldebatter som illustrerede, hvordan kreativitet udfordrer copyrightlovene.
I vores digitale kultur deler 2,8 milliarder brugere konstant materiale på kryds og tværs på internettet. Som Googles juridiske ekspert Dédric Manara oplyste, lægges der hvert eneste minut 400 timers video ud alene på Youtube. Hvordan overhovedet kontrollere, hvem der evt. har genbrugt en andens materiale, og hvorfor ikke løsne nogle af de stramme regler, der findes på copyrightområdet? Der var også kunstnere tilstede, som er i det dilemma, at dele-gratis-kulturen kan gå ud over deres indtægt. Melissa Terras, direktør for UCL Centre for Digital Humanities i Storbritannien mente dog, at det ikke giver mening at pengene går til staten, i de tilfælde hvor ophavsretten tilhører en for længst afdød.
Creative Commons, som er et gratis redskab for forfattere, videnskabsmænd, kunstnere og undervisere til at markere, når et værk må bruges af andre, blev nævnt flere gange som eksemplet på, hvordan skabere af værker imødekommer virkeligheden. Nu mangler vi bare lovgivningen, der som nævnt i andetsteds i nyhedsbrevet halter efter.
Se oplæg fra konferencen på video
Foto: Sharing is Caring: Right to Remix? – DR-byen 2. oktober