Med kameraet i lommen

Årets LFF-seminar udforsker muligheder for autentisk billeddokumentation af hverdagslivet i Danmark. Vi ser på, hvad det digitale gør ved hverdagens fotografi og film.

LFF-kursus torsdag den 20. januar 2022, kl. 10.00‐15.00 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, Odense

De fleste af os har et kamera på os i dagligdagen.

Det er længe siden, det var en højtidelig begivenhed at blive fotograferet under et besøg i fotografens atelier. I dag er der næsten altid mulighed for at tage billeder og film, uanset hvilken situation vi befinder os i, fordi vi har kamera på telefonen, og mange af os har vores telefon inden for rækkevidde det meste af dagen.

Samtidig er der en ny bevidsthed om, at billeder kan deles og spredes i sammenhænge og til mennesker, de ikke oprindeligt var tiltænkt. Det kan give en vagtsomhed i forhold til hvilke situationer, mennesker ønsker at dokumentere og dele.

Hvordan stiller det de kulturhistoriske arkiver og museer, der ønsker at dokumentere hverdagslivet i Danmark så virkelighedsnært som muligt? Kan vi komme bag om glansbillederne og selviscenesættelserne? Hvordan er hverdagslivet dokumenteret i vores historiske samlinger af billeder og film – og kan vi lære noget af de huller og skæve prioriteringer, der fremtræder i det historiske materiale?

Program
10.00     Indskrivning og blødt brød

10.25     Velkomst v. Mette Kia Krabbe Meyer, formand for LFF

10.35     Mette Sandbye, professor ved Københavns Universitet
              Hverdagens familiebillede i et historisk og nutidigt perspektiv
              Hvorfor er hverdagsfotografiet interessant, historisk og aktuelt? Hvad kan det fortælle? Hvordan udfordrer det forskningen og historieskrivningen? Og hvad implicerer den digitale udvikling af for de selvsamme spørgsmål?

11.10     Elisabeth Boogh, indsamlingsstrateg ved Stockholms Läns Museum
              Family living – The True Story: att samla vardagens bilder från Facebook
Family Living – the true story är en grupp på Facebook där fler än 95.000 personer delar bilder av sina vardagsstökiga hem. Varför gör de det? Vilken vardag berättar bilderna om? Gruppens administratör jämför innehållet med ett fotoalbum. Men är det verkligen det? Kan en bilderna från en grupp på Facebook jämföras med familjens traditionella fotoalbum?

11.40     Opsamling

12.00     FROKOST

12.45     Bente Jensen, arkivar ved Aalborg Stadsarkiv
              Hverdagsfotos og ”rapid response”: Indsamling af fotos under coronapandemien
Coronapandemien har betydet, at en del arkiver og museer spontant startede indsamling af fotos og dokumentation af den unikke situation. Med udgangspunkt i erfaringerne fra Aalborg Stadsarkiv, hvor fokus har været på hverdagsfotos, diskuteres, hvordan kulturarvsinstitutionerne er rustede til at indsamle og kommunikere ved pludseligt opståede situationer, tragiske som lykkelige i en digital tidsalder? Har arkiver og museer den fornødne indsamlings infrastruktur og samarbejdsplatforme? Hvordan motiverer vi til samarbejde med omverdenen, sammen med dem, vi ønsker skal bidrage til indsamlingen?

13.15     Katrine Madsbjerg, filmarkivar & historiker ved DFI
              Hvordan har fortiden set ud på film? Hvordan har virkeligheden set ud?
Danmark på Film og Filminstituttet viser danskernes historie gennem levende billeder, men hvem har egentlig filmet sin egen hverdag? Kan alle se sig selv repræsenteret på film og hvordan samler man ind til formidlingssite af den karakter? De levende billeder kan spænde over tid og rum, som få andre historiske genstande, men hvordan må man egentlig vise dem? I oplægget vil der være eksempler fra det royale Danmark, det officielle Danmark og alle os andre, der ikke kan se os selv eller dem der ligner os på levende billeder nogle andre steder til en snak om hvordan hverdagen har set ud på film gennem de sidste 120 år.

13.45     Kaffe, kage og frugt

14.00     Christine Bøge Lejre, projektleder ved DFI
              ErindringsBio
På sitet Danmark på film arbejder vi løbende med nye målgrupper og med nye formidlingstiltag for at gøre kulturarven tilgængelig for alle. I Pilotprojektet ErindringsBio arbejder vi med at bruge film som afsæt for erindringer og samtaler for mennesker med demens og deres pårørende og plejepersonale. Hvordan udvikler man et tilbud til denne målgruppe, og hvordan spiller netop hverdagsbilleder ind som det helt rigtige afsæt for at tale om det levede liv.

14.30     Paneldiskussion v. dagens deltagere

15.00     Afrunding og tak for i dag v. formanden samt orientering om seminar juni 2022.

Benyt gerne hashtagget #lff2022, hvis du er på Twitter.

Praktiske oplysninger
Pris: Medlemmer 475,- kr. Ikke-medlemmer 675,- kr. Studerende gratis (men husk tilmelding). Arbejdssøgende, pensionister og frivillige kan deltage til medlemspris.

Prisen er inkl. forplejning. Vegetarmenu kan forudbestilles ved tilmelding.

Bindende tilmelding senest 10 dage før kurset til LFF’s kasserer: Niels Løgager Nielsen: nielslog@yahoo.dk.

Hvis der er særlige forhold, der gør sig gældende ved betaling, bedes disse oplyst ved tilmelding.

HUSK at oplyse evt. EAN-nr. og navne på deltagere ved tilmelding.

AFBUD skal ske senest tre dage inden kurset afholdes.

Spørgsmål til: Henriette Gavnholdt Jakobsen hg@mfs.dk
 

for PDF, klik her

Publiceret:
08/11/2021