Projektet Demensvenlig Kulturfestival 2023

Gratis undervisning og sparring om demensvenlighed på museer

Projektet Demensvenlig Kulturfestival 2023 sætter fokus på inklusion af mennesker med demens og deres pårørende i det danske kulturliv. Der er stadig ledige pladser til museer, der gerne vil være med. Projektet er finansieret af Social- og Boligstyrelsen.

Er I et museum, der gerne vil blive klogere på demens?

Museer, biblioteker, koncertsteder og andre kulturinstitutioner, der gerne vil blive bedre til at inkludere mennesker med demens og deres pårørende, kan få gratis sparring og undervisning af projektets demensfaglige konsulenter. Til gengæld skal kulturinstitutionen afholde mindst et demensvenligt arrangement som del af kulturfestivalen april-juni 2023. Konsulenterne kan også være til stede og hjælpe ved afviklingen af de demensvenlige arrangementer.

Hvad kan de demensfaglige konsulenter hjælpe med?

Der er mange muligheder, og konsulenterne kan i vid udstrækning tilpasse hjælpen til jeres behov. Typisk kan hjælpen tage form af:

  • Sparring om demensvenlighed – f.eks. i forhold til udvikling af nye tilbud/arrangementer, eller tilpasning af eksisterende tilbud.
  • Undervisning om demens og demensvenlighed – f.eks. af frontpersonale (rundvisere, vagter, personale i billetsalg), og/eller formidlings- og udstillingsansvarlige.
  • Rekruttering af målgruppen.
  • Etablere samarbejde med lokal demenskoordinator i kommunen og lokalafdeling af Ældre Sagen eller Alzheimerforeningen.
  • Tilstedeværelse ved afvikling af arrangementer, der indgår i Demensvenlig Kulturfestival.


De demensfaglige konsulenter har alle sundhedsfaglig baggrund og har arbejdet med demensområdet i mange år. De er desuden erfarne undervisere og proceskonsulenter.

Hvad koster det?

Sparring og undervisning er gratis for kulturinstitutioner. Til gengæld skal I afholde mindst et demensvenligt arrangement i perioden april-juni 2023.

Hvilket demensvenligt arrangement kan vi afholde som del af festivalen?

Et arrangement kan typisk tage afsæt i museets eksisterende formidling og arrangementstilbud. Ofte vil det være muligt at tilpasse eksisterende tilbud, så de også er gode for mennesker med demens og deres pårørende. Et arrangement kan enten være målrettet specifikt til mennesker med demens, eller være for en bredere målgruppe, men tilpasset, så det også egner sig for mennesker med demens.

Hvor tilmelder vi os?

Kontakt projektleder Jonas Holsbæk på mail: jonas@fribergformidling.dk eller telefon 6168 1304.

I er også meget velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål inden I tilmelder jer. Vi forventer at kunne tilbyde sparring og undervisning til ca. tyve kulturinstitutioner i løbet af projektperioden.

Læs mere her.

Publiceret:
31/01/2023