Charter for grøn omstilling af danske museer

Velkommen til et handlingsorienteret fællesskab om grøn omstilling

Med charteret for grøn omstilling inviterer ODM de danske museer til at være med i fællesskabet om at vise vej til en CO2-neutral fremtid – uanset det enkelte museums udgangspunkt.

Hvad er charter for grøn omstilling af danske museer?

Charteret for grøn omstilling skal gøre det enkelt og overskueligt for museerne at sætte ambitiøse, forpligtende mål for den grønne omstilling og at arbejde systematisk med at indfri dem.

Når dit museum tilslutter sig charteret, bliver I en del af et ambitiøst fællesskab med løbende kompetenceudvikling og sparring til tiltag, der hjælper jeres museum til at blive grønnere. I vil løbende modtage invitationer til kurser og netværksarrangementer, og I får mulighed for at sparre og erfaringsudveksle med de øvrige charter-deltagere undervejs.

Hvad kræver det at tilslutte sig charteret?

Charteret er et bevis på, at dit museum arbejder seriøst og målrettet med den grønne omstilling – ikke et udtryk for, at I er i mål. Når dit museum tilslutter sig charteret, har I et helt år til at dokumentere jeres arbejde med den grønne omstilling på fire konkrete områder:

Organisering
  • Museet har indskrevet ambitionerne for arbejdet med den grønne omstilling i sin strategi. Alternativt har museet en dokumenteret plan for, hvornår det sker.
  • Museet har forankret bæredygtighedsopgaven i organisationen, f.eks. ved at nedsætte et bæredygtighedsudvalg og/ eller ved at udpege en bæredygtighedsansvarlig.
  • Museet har fokus på videndeling mellem forskellige faggrupper og arrangerer løbende ‘grønne personaledage’ eller lignende.
Kommunikation
  • Museets ledelse kommunikerer tydeligt museets ambitioner, så alle medarbejdere er bevidste om og forstår opgavens omfang.
  • Museet afrapporterer årligt i sin offentligt tilgængelige årsrapport, som indeholder forpligtende mål for det kommende år.
  • Museet deler ud af sine erfaringer, så branchen kan få indblik i museets succeser og udfordringer med den grønne omstilling.
CO2-regnskaber
  • Museet beregner som minimum udledninger forbundet med energiforbruget i museets køretøjer og bygninger.
  • Museet har en dokumenteret plan for, hvornår alle væsentlige udledninger relateret til museets aktiviteter inddrages i beregningerne.
  • Museet er CO2-neutrale i 2050 i tråd med Parisaftalen.
Efteruddannelse
  • Museet efteruddanner ledende medarbejder(e) gennem relevante tilbud.
  • Museet tilbyder løbende relevante medarbejdere efteruddannelse inden for museumsrelevante områder såsom bæredygtig udstillingsproduktion, præventiv konservering, klimastyring, bygningsdrift og bevaring etc.
  • Museet og dets medarbejdere engagerer sig løbende i netværksarrangementer og lignende inden for grøn omstilling og bæredygtig udvikling.

Sådan afrapporterer I

Når museet har tilsluttet sig charteret, har I et minimum et år, inden der skal indsendes dokumentation.

Dokumentationen er i udgangspunktet de dokumenter, museet selv arbejder med: jeres strategi, CO2-regnskab og et overblik over de medarbejdere, der er ansvarlige for bæredygtighedsarbejdet, samt medarbejdere, der har været på kursus.

Hvis du vil vide mere om, hvad det betyder for dit museum at tilslutte sig charteret, er du meget velkommen til at kontakte os.

Se processen for tilslutning

  1. Museet tilslutter sig charteret
  2. Museet modtager en informationspakke fra ODM
  3. Museet modtager invitationer til kurser, netværks- og videndelingsarrangementer
  4. Museet opstiller mål for arbejdet med den grønne omstilling for det kommende år
  5. Når året er gået, afrapporterer museet til ODM for opfyldelse af kriterierne

Charter for grøn omstilling af danske museer

Se charteret i pdf.

Se charteret i pdf

De har tilsluttet sig charteret: