Museer lukker nu i hele landet – skoletjeneste og butikker undtaget

Opdateret 17. december. Fra i dag, 16. december kl. 16, træder de skærpede restriktioner, som hidtil berørte 69 kommuner, i kraft i hele landet. Det betyder, at bl.a. museer nu lukkes i alle kommuner. Museernes butikker må dog fortsat holde åbent, og det er fortsat muligt at afholde undervisningsaktiviteter for de yngste skoleklasser.

De skærpede restriktioner gælder foreløbig frem til og med 3. januar 2021.

Vær opmærksom på, at de generelle, landsdækkede restriktioner, herunder forsamlingsforbuddet på max 10 personer, gælder frem til 28. februar 2021.

For museer er især følgende skærpede restriktioner relevante (gældende til 3. januar 2021):

Kulturinstitioner – alle offentligt tilgængelige indendørsarealer lukkes

  • Indendørsarealer skal holdes lukket for offentligheden. Dette gælder også musik- og kulturskoler.
  • Der kan fortsat afvikles udendørs idræts- og kulturarrangementer med op til 500 siddende personer til stede.
  • Undtagelsen, som giver mulighed for at være op til 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år, aflyses frem til 3. januar 2021. Der må herefter som udgangspunkt i denne periode kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig i idræts- og foreningsaktiviteter.

Arbejdspladser – hjemmearbejde

  • Alle offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle ansatte hjem og til at arbejde hjemme, med mindre den ansatte varetager kritiske funktioner.
  • Både offentlige og private arbejdsgivere i de nævnte kommuner opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.

Skoler – aktiviteter kan fortsætte

Museer og andre kulturinstitutioner kan fortsætte undervisningsaktiviteter rettet mod skoleklasser, således som det var muligt under forårets nedlukning. 

Kulturministeriet gør i en meddelelse til det kulturelle sektorpartnerskab opmærksom på, at:

"[…] lokaler, hvor der udøves kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter, herunder f.eks. teatre, biografer, museer, kunsthaller og idrætshaller fortsat kan holdes åbne for dagsinstitutioner, skoler, folkehøjskoler mv. Det er dog ikke et krav, at teatre mv. holder åbent, når de samtidig skal holdes lukkede for offentligheden. Det skal også understreges, at hvis kulturinstitutionerne holder åbent for dagtilbud, skoler, folkehøjskoler mv., betragtes de ikke længere som tvangslukkede. De kan dog stadig søge de generelle kompensationsordninger for faste omkostninger og lønkompensation samt aktivitetspuljen til kulturaktiviteter til støtte for aktiviteterne."

Læs mere i Kulturministeriets Q&A (link nedenfor)

Museumsbutik – kan holde åbent

Museumsbutikker, som er adskilt fra museets udstillingsområde, kan holde åbent, selvom museets øvrige offentlige tilgængelige lokaler er lukkede. I Kulturministeriets Q&A står: 

"Kravet om lukning gælder lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter. Butikslokaler i tilknytning til museer, teatre, biografer og lignende betragtes som udgangspunkt som detailhandel og dermed ikke som lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter. Det vil derfor f.eks. være muligt at holde museumsbutikker åbne, hvis disse er adskilte fra et udstillingsområde. […] Det kan være nødvendigt at anvende lokaler, som normalt fungerer som lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, som gennemgangsareal for at kunne komme hen til et butikslokale eller serveringssted. Disse områder må alene anvendes som gennemgangsareal. Lokaler, der normalt anvendes til kulturaktiviteter, kan med fordel afspærres, så det gøres tydeligt, at de ikke må anvendes."

17. december: Bemærk dog, at museumsbutikker anses for detailhandel. Med onsdagens udmelding om nye restriktioner i hele landet, skal de derfor holde lukket fra 25. december til (foreløbig) 3. januar 2021. 

Kompensation

Nedlukningen følges af adgang til kompensation. Læs mere her

 

Læs mere 

Tidligere nyheder om emnet:
Andre nyheder og udmeldinger fra ODM om museer og corona

Publiceret:
16/12/2020