Cykelscoretavle

Hvad vi gjorde

På Greve Museum har vi tidligere deltaget i nationale cykelkampagner. Det har fungeret godt, men vi har alligevel haft et ønske om at valget om at cykle på arbejde skulle være en fast del af hverdagen og ikke bare noget vi gør et par uger om året. Derfor har vi lavet en scoretavle, hvor vi noterer hvor mange gange hver deltager cykler på arbejde, og altså hvor mange kilometer man har cyklet. På den måde gør vi en konkurrence ud af cykelturen.

Systemet er simpelt: Vi har tegnet felter på et whiteboard, og når man cykler til og fra arbejde sætter man en streg ud for sit navn. Der er afsat et lille beløb som går til præmier til scoretavlens vindere.

Fordele

Når flere cykler på arbejde, fjerner vi biler fra vejene og mindsker partikelforureningen i lokalområdet og co2-udledningen. Samtidigt får vi motion på en motiverende baggrund.

Erfaringer

Indtil videre er der stor opbakning til scoretavlen. Der er stor forskel på, hvor museets ansatte bor, og når én har 30 kilometer på arbejde, og en anden er nabo til museet, kan det blive svært for alle at føle, at de reelt er med i konkurrencen. Derfor dyster vi i fem discipliner:

  • Flest kilometer
  • Antal gange på cyklen
  • Deltagelse (lodtrækning blandt deltagerne)
  • Lækreste udstyr
  • Fighter

Man kan altså også vinde, hvis man udmærker sig ved at være den, der altid cykler – selv i regn og slud.

Udover at få folk til at cykle, skaber tavlen god stemning. Alle holder øje med, hvem der kommer på cykel, og man ved hvem man konkurrerer med, så der er opstår mange sjove interne ting.

Overraskelser

Vi havde selvfølgelig regnet med og håbet på, at mange ville være med, men vi er overraskede og stolte over, at mere end halvdelen af museets ansatte er med. Tre har tilmed købt elcykler for at kunne deltage.