Museernes Grønne Akademi startede i oktober 2022, da Danske Museer modtog 5,76 millioner fra Augustinus Fonden. For at gøre museerne i stand til at gå aktivt ind i den grønne omstilling, skulle akademiet kortlægge, kickstarte og kvalificere en grøn omstilling af branchen.
I september 2024 støttede Augustinus Fonden Museernes Grønne Akademi med yderligere 19,7 millioner, hvilket tillod akademiet at hæve ambitionsniveauet. Over en fireårig periode skal fire medarbejdere fra 1. april 2024 arbejde på, i samarbejde med Danske Museers medlemmer, at skabe strukturelle og blivende forandringer, styrke museernes finansielle muskler, dele viden og erfaringer med det øvrige kulturliv – og udvide perspektivet til også at favne museernes positive påvirkninger på mennesker og planet.
Fakta om Museerne Grønne Akademi
- Akademiet skal udvikle og udbyde konkrete værktøjer og kurser baseret på den bedste viden om grøn omstilling i en museumskontekst
- Målet er et grønnere museumslandskab – uanset det enkelte museums udgangspunkt
- Akademiet har en lang række samarbejdspartnere i og uden for museumsbranchen og i ind- og udland – og flere kommer løbende til
- Akademiet er støttet af Augustinus Fonden
Udviklingsspor
Museernes Grønne Akademi arbejder og udvikler i tre sideløbende spor:
- Kapacitetsopbygning skal styrke og udvikle museerne og de museumsansattes ressourcer, så de bedre – og mere bæredygtigt – kan udføre deres opgaver og opnå deres mål. Akademiet skal udvikle og udbyde workshops, og skabe netværk og faglige fællesskaber museerne imellem. Herunder vil charteret for grøn omstilling af museerne fortsat være en vigtig indsats for koordinering af den grønne omstilling på de danske museer.
- Kultur- og strukturforandring: Gennem en række delprojekter skal akademiet generere viden, etablere samarbejder og facilitere netværk, som medvirker til kultur- og strukturforandringer med afsæt i museernes praktiske virkelighed.
- Finansiel bæredygtighed: Akademiet skal iværksætte indsatser, der opkvalificerer museerne til at søge midler til bæredygtighedsprojekter særligt i Norden og i EU. Vejledninger og kurser skal desuden klæde museerne på, så de økonomiske barrierer for den grønne omstilling mindskes. Derudover vil der være øget fokus på etableringen af vedvarende energi på museerne er afgørende ift. institutionernes finansielle stabilitet.
Udviklingssporene suppleres af flere netværks- og brancheevents med fokus på grøn omstilling. Det er en del af akademiets målsætning at understøtte en integration af bæredygtighedstemaer i Danske Museers eksisterende netværk, for på den måde at facilitere videndeling museerne imellem og sikre kontinuerlig fokus på området.
Kursusprogram
En vigtig del af Museernes Grønne Akademi er omsætning af viden til praksis via kursusaktivitet. På akademiets kurser får du inspiration og konkrete redskaber til at arbejde med dit museums grønne omstilling, både når det gælder bevaring, udstillinger, bygninger og generel drift og ledelse.
Kursusprogrammet udvikles løbende i takt med udvikling af viden og værktøjer. Find det grønne kursusudbud i ODM’s kursuskalender.
Samarbejdspartnere
Museernes Grønne Akademi samarbejder med en række organisationer, uddannelsesinstitutter, bureauer og konsulenthuse. Listen opdateres løbende.
Samarbejdspartnere
- Green Attraction
- Museumstjenesten
- Torden & Lynild
- VistitDenmark
- Wonderful Copenhagen
- … Samt en række danske museer.
Projektpartnere
- Institut for Konservering
- Ki Culture (pilotprojektet ‘Bæredygtig klimastyring’)
- Konserveringscenter Vejle
- Teknologisk Institut