Færre udstillinger

Hvad vi gjorde

I Nikolaj Kunsthal plejer vi at have seks forskellige hovedudstillinger om året. I 2024 har vi valgt at omlægge, så vores årshjul består af fire hovedudstillinger. I stedet for de ekstra udstillinger, prioriterer vi nu en anderledes formidling af de udstillinger vi har. Vi laver flere events og arrangementer omkring vores udstillinger, så vi sikrer at udstillingerne kommer til deres ret, og at vores gæster ikke kommer til at kede sig.

Fordele

For os er der mange fordele ved dette tiltag. Først og fremmest er der et bæredygtighedsperspektiv, hvor vi bruger færre ressourcer og materialer på skiftende udstillinger, programmer, transport, kommunikation og rejser. Det har også givet fordele i forhold til den menneskelige bæredygtighed. I kraft af det mindre pres for at skabe nye udstillinger, er der frigivet ressourcer til at arbejde i dybden med de udstillinger, vi har. Det betyder at vi formidler én udstilling på mange måder, og vi føler selv at vi har mere plads til at være kreative i formidlingen.

Vi oplever også et større overskud til at planlægge vores udstillinger bedre. Vi har nemmere ved at tænke i kreative og bæredygtige løsninger, og de lange perspektiver er blevet nemmere at overskue. Det gør, at vi kan indtænke de samme materialer i flere udstillinger.

Erfaringer

Det var meget nemt at implementere dette tiltag. Hele huset var med på den. I processen brugte vi meget energi på at bekymre os om hvad fonde publikum ville tænke, men der har ikke været nogle negative reaktioner – og vi har fået samme tilskud fra fonde som vi plejer. Vi spurgte os selv: Hvem har vi alle de udstillinger for? Har vores gæster tid til at se alt det vi laver? Da vi tænkte nærmere over disse spørgsmål gav det mening at skrue ned og tage ejerskab over processen.

Overraskelser

Vores ansatte er glade, og føler at de bidrager bedre, selv med færre produkter. Man kan vælge at tænke, at det er negativt at vi laver færre udstillinger, fordi der så er plads til færre kunstnere. Det har vi ikke fået nogle reaktioner på, og vi tror at det er fordi, at vi til gengæld skaber mere værdi for de kunstnere, vi udstiller. Deres kunst kommer mere til dens ret, end den gjorde før.