Hvad og hvordan Greve Museum gjorde
Arbejdet med at gøre udendørsarealerne på Greve Museum vildere er ikke kun noget, der sker lige nu, men noget der er arbejdet med i en del år. Museet har bestemte græsplæner, som klippes jævnligt fordi de bruges til bestemte arrangementer. Men fx i legelunden har der været fokus på at skabe forskellige biotoper, så gæster kan gå på opdagelse i naturen og så dyr trives omkring museet. Gæster kan vende sten og træstammer, søge efter dyr i det høje græs eller omkring kvashegnet.
Museet har netop fået gang i projekt Vild Med Vilje på et af græsarealerne, og derudover har museet en køkkenhave med højbede, hvor der gror ingredienser til køkkenets produkter.

Fordele ved initiativet
Generelt har Greve Museum fokus på, at udendørsarealerne skal være med til at fremme den lokale biodiversitet. Hvor der kunne være lutter grønne græsplæner, prøver museet at give dyr og planter lidt bedre vilkår.
Museets køkkenhave forsyner køkkenet med krydderurter og forskellige grøntsager, og det er selvforsynende med bær, æbler og pærer til marmelade, syltning og bagværk.
Håbet er at de vilde blomster i det nye bed kan bruges til at lave buketter, som kan bruges i indgangen til museet. Så er det ikke længere nødvendigt at købe afskårne blomster en del af året.
Vigtige erfaringer ifm. realiseringen
Køkkenhaven kræver meget arbejde, og den ville ikke fungere uden de tre uundværlige frivillige, der passer godt på den. Køkkenets bioaffald ryger i museets egen kompostbunke, så der genereres kompost til jordforbedring.
Hvad overraskelsede?
I arbejdet med Vild Med Vilje overraskede det museet at høre, at det kræver en del arbejde at vedligeholde sådan et bed. I processen fandt de ud af, at jorden omkring var af for høj kvalitet til at kunne bruges med det samme, hvorfor der var noget arbejde i at forringe kvaliteten, bl.a. med at blande sand i jorden.
Greve Museums køkken har det økologisk spisemærke i guld, hvilket betyder at 90-100% af det mad og drikke der serveres i cafeen er økologisk – på trods af at høsten fra køkkenhaven trækker ned i det regnskab, da den ikke er certificeret økologisk.