Om netværket
Nyere Tids-området er stort, komplekst og mangesidet og spænder over lange tidsperioder og flere fagdiscipliner. Nyere Tids Netværket er et forum for videndeling, sparring og idéudveksling omkring arbejdet med nyere tid på de danske museer og oplevelsesinstitutioner fra hele landet. I netværket kan problemstillinger og aktuelle tiltag inden for både indsamling, forskning, formidling og andre relevante praksisser tages op.
Netværkets koordinatorer arrangerer et årligt møde for netværkets medlemmer, hvor et udvalgt tema danner rammen for en række oplæg, suppleret med øvelser, samtalesessioner eller lignende.
Seneste netværksmøde
25. februar 2025 – Tema: De svære emner
Museerne skal være samfundsrelevante, aktuelle og sætte historisk perspektiv på vores nutid. De skal skabe stolthed og sammenhængskraft igennem formidling af vores fælles historie, men skal også åbne for refleksion, kritisk stillingtagen og bevidsthed om fortidens fejl.
Men hvordan arbejder vi som museer med de svære, kontroversielle, ubehagelige eller politisk sprængfarlige emner? Hvordan navigerer vi i spændingsfeltet mellem historie og politik? Og hvad skal vi holde os for øje, når vi skal beskæftige os med de svære emner?
Årets møde i Nyere Tids Netværket kredser om de svære emner; om de historier, vi selv har svært ved at fortælle, fordi de er problematiske, politiske, personfølsomme, kontroversielle eller barske. Om de emner, som går på tværs af tidsånden; som andre har en interesse i, at vi fortæller på en bestemt måde eller med en bestemt vinkel – eller de emner, som andre ønsker, at vi slet ikke fortæller om.
Tidligere aktiviteter
Årsmøde 2024 i Nyere tids netværk den 27. februar 2024, Danmarks Jernbanemuseum, Odense
På mødet var temaet: Forskning på museerne – hvordan bliver forskningen mere integreret på museerne?
Fokus var på metoder, evaluering og best practice.
Nogle af spørgsmålene vil var:
- Hvordan skaber man en god udstilling, baseret på forskning?
- Hvordan tænker fondene?
- Hvordan tænker universiteterne/forskerne?
- Hvordan får man formuleret et godt projekt, som både tilgodeser museum og universitet/forskningsinstitution?
- Hvordan skabes der plads til at forske i den museale hverdag?