
Find vejledninger, publikationer, materialer og værktøjer. Send os også gerne materiale, som museumskolleger kan få gavn af: Send e-mail til ODM.
Se også oplæg og fotos fra tidligere afholdte arrangementer.
ODM's medlemsundersøgelser - museer under corona
- Undersøgelse blandt ODM’s medlemmer om status ved årsskiftet. Fokus på besøgstal og omsætning 2020. Gennemført 6.-14. januar 2021.
- Undersøgelse blandt ODM's medlemmer om status efter sommerferien Fokus på Sommerpakken og økonomi. Gennemført 6.-13. august 2020.
- Kort voxpop om museernes parathed til at genåbne Gennemført 15.-16. april 2020. Hvor mange er klar til genåbning?
- Dokumentation af museernes covid-19 relaterede udfordringer Gennemført 26. - 30. marts 2020. Fokus på de økonomiske konsekvenser af nedlukningen.
Rapporter og publikationer
- Branding & Synliggørelse: Publikationen beskriver brandingprocessen på Faaborg Museum i forbindelse med museets 100-årsjubilæum. Processen og erfaringerne derfra kan eventuelt komme andre museer til gavn.
- Brugerundersøgelser fra Kulturstyrelsen: En kortlæggelse af, hvem udstillingsstedernes brugere er samt brugernes tilfredshed med museernes kerneydelser. Det giver museerne indsigt i, hvad der fungerer godt og mindre godt for løbende at sikre tilbud og oplevelser, der har værdi for museerne og deres brugere.
- Danske museer i tal 2013-2017: Slots- og Kulturstyrelsens museumsfaglige statistik. Den er baseret på indberetninger fra de statsanerkendte museer.
- En historie om danske museers efteruddannelse af Susanne Krogh Jensen. Historien om udviklingen af museumsrettet efteruddannelse i Danmark gennem seks årtier. Publikationen bygger på Phd-afhandlingen "From Generalist to Specialist - the Professionalization of the Danish Museum Occupation 1958-2018" fra 2019 af Susanne Krogh Jensen.
- Frivillighed på de statsanerkendte museer: Undersøgelsen har til formål at afdække bredde, dybde og syn på, hvilken værdi frivillige tilfører danske statsanerkendte museer, og hvilke fremtidige forventninger der blandt ODM’s medlemmer er til involvering af frivillige.
- Magasinrapport: Rapport fra 2008 over magasinforholdene på de statsanerkendte danske museer. Magasinrummene på 127 statsanerkendte museer er blevet undersøgt med henblik på
at vurdere lokalernes egnethed som magasiner. Se også: Beretning til Statsrevisorerne om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. - ”Economic Impact of Museums Study": Publikation om museers biddrag til det samfundsøkonomiske overskud, fra Turku University i Finland. Museerne er vigtige besøgsmål for mange rejsende og skaber mulighed for vækst i turismeerhvervet. Turistindustrien beskæftiger titusindvis af finner og har – som en voksende industri – en væsentlig betydning både regionalt og for hele Finlands økonomi.
- Museerne, universiteterne og forskningen: Erfaringer, muligheder og udfordringer (PDF). Pjece fra regionale ”gå hjem-møder" - samarbejde med VELUX FONDEN.
- "Museums Change Lives": De engelske museer fremtidsvision, fra Museums Association. Læs også publikationen Museums Change Lives.
- Rapport om museumslovens kap. 8 – nyere tid som pdf: Rapport vedr. spørgeskemaundersøgelse om arbejdet med Museumslovens kap. 8 for nyere tids området på statsanerkendte kulturhistoriske museer 2011.
- SAMARBEJDE - De danske museers puljer (Rapport fra ODM).
- Visjon, ambisjon og virkelighet: Publikationen er en komparativ analyse af nordiske kulturarvsdatabaser. Rapporten er grundig og kritisk, og den peger på, hvorfor og hvordan digitaliseringsprojekter i forskellige lande og institutioner falder mere eller mindre heldigt ud. Rapporten er blevet til som en del af et samarbejde mellem Kulturhistorisk Museum i Oslo og Nationalmuseet i Danmark, og er udgivet af Nordisk Ministerråd i august 2020.
Værktøjer og vejledninger til dagligdagen
- Anbefalede minimumshonorarer for kunstneres udstillinger på museer i Danmark: Aftalen er vejledende. Den er gældende fra 1. sep. 2020 og fornys hvert andet år. Bag aftalen står ODM samt kunstnerorganisationerne BKF, UKK og DBF.
- APV-portalen for branchen Kultur og idrætsaktiviteter: Hent inspiration, metoder og værktøjer til at gennemføre en god Arbejdspladsvurdering (APV).
- Branchearbejdsmiljøudvalget for service og turisme: Find råd og vejledning om stort set alt vedrørende dit arbejdsmiljø: Arbejdsmiljøledelse, ergonomi og arbejdsstillinger, ulykkesforebyggelse, konflikthåndtering, stress og meget andet.
- FN's Verdensmål - i ODM's bearbejdede udgave med 53 delmål. Plakat på dansk. Plakat på engelsk.
- GØR DET SELV-GUIDE til kvalitative brugerundersøgelser i museer: Evalueringsredskab til museer, der er blevet lavet af Alexandra Instituttet i samarbejde med Strandingsmuseet og Tirpitz – med støtte fra Kulturstyrelsen.
- Krænkende adfærd – ODM’s anbefaling til, hvad museer kan gøre Inkl. links til konkrete værktøjer fra Arbejdstilsynet.
- ODM-vejledningen "Indbrud og tyveri på museet – hvad nu?"
Lovgivning, juridiske aftaler m.m.
- Museumsloven (retsinformation.dk)
- Databeskyttelsesforordning - GDPR: Vejledninger
- Advokatens klumme om moms på museerne: Råd om moms for museer fra advokat og partner Elsebeth Hjortshøj Rasmussen, Hejm Advokater.
- "Rammeaftale om brug af audiovisuelt materiale på museer": Rammeaftalen omfatter samtlige statslige og statsanerkendte museer, hvis de har tilmeldt sig Rammeaftalen.
- Børneattest: Læs mere om Politiets børneattester på medarbejdere og frivillige m.v.
- God adgang: For at kunne planlægge et museumsbesøg, en ferie eller en deltagelse i en konference er informationen om adgangsforholdene derfor helt centralt. Mærkekordningen God Adgang informerer om de fysiske adgangsforhold til bygninger og udearealer.
- Standardlåneaftaler for kunst, kultur og natur: ODM har via samlingsnetværkets etikgruppe taget initiativ til enkle standardlåneaftaler. Aftalerne er lavet i 2008, men kan dog stadig danne ramme for en låneaftale.
Digitale værktøjer
MMEx er museernes videncenter for digital formidling, der har til formål at assistere museer med udvikling af digital museumsformidling samt fastholde og bringe unik, specifik viden fra det ene museumsprojekt til det næste.
MMEx kan f.eks. konkret hjælpe med:
- kvalificering af teknologier/brugeroplevelser
- AV-projektledelse i udviklingsprocesser
- Æstetisk user interaction design og tilgængelighedsprincipper
- hardwaredesign
- styringsdimensionering
- udarbejdelse af udbudsmateriale
- udarbejdelse af leverandørkontrakter
- vedligehold af hardware, som sikrer længere levetid for dyrt hardwareudstyr.
MMEx arrangerer herudover seminarer og workshops, hvor museer kan lære og dele erfaringer om digitale løsninger, som allerede findes i det danske museumslandskab.
Krænkende adfærd
ODM’s anbefaling til, hvad museer kan gøre. Inkl. links til konkrete værktøjer fra Arbejdstilsynet.
Kurser og arrangementer
Nyt fra museum til museum
Er dit museum medlem af ODM, har I mulighed for at dele information om f.eks. arrangementer på ODM's hjemmeside.
Vi linker til siden 'Museum til Museum' fra nyhedsbrevet ODM Nyt.
Send jeres informationer om det, I ønsker at dele, til info@dkmuseer.dk.
Nyt fra ODM
Tilmeld dig ODM's nyhedsbreve og vær opdateret på kurser, arrangementer og politisk nyt på museumsområdet.
Materiale fra afholdte arrangementer
Se oplæg og fotos fra tidligere afholdte arrangementer