Udviklingsværktøj

Mad og drikke

1

Plantebaserede fødevarer

Trappen starter med plantebaseret mad, da overgangen fra animalske til plantebaserede råvarer skaber den største reduktion af udledning og miljøpåvirkning fra fødevarer.

Eksempel på målsætning:

  • 80% af indkøb til cafeen (i vægt) skal være plantebaseret.
2

Lokale fødevarer

At købe varer fra lokale producenter minimerer transporten og kan være med til at mindske udledningen af skadelige stoffer. Det kan også være med til at understøtte det lokale miljø både socialt og økonomisk, f.eks. gennem fasholdelse af arbejdspladser.

3

Økologiske fødevarer

Økologisk landbrug minimerer brugen af skadelige stoffer og har potentiale til at lagre mere CO2 i jorden. Samtidig er det fysiske arbejdsmiljø ofte bedre.

Eksempel på målsætning:

  • Alle retter skal laves af økologiske råvarer.
4

Små producenter

Hos små landbrugsproducenter er der blandt andet mulighed for større biodiversitet.

5

Biodynamisk/regenerativt

Regenerativt landbrug, som f.eks. brugen af biodynamiske metoder, minimerer mængden af skadelige stoffer, understøtter lokale økosystemer, kan lagre CO2 i jorden og samtidig skabe lokale arbejdspladser og mere plads til biodiversitet.

Eksempel på målsætning:

  • Alt brød skal være biodynamisk.

Regeneration

Det øverste trin repræsenterer den største positive påvirkning. Indsatserne flytter institutionen op trin for trin for at øge bæredygtighedsgraden.

Relativ effekt

Det første trin repræsenterer den største minimering af negativ påvirkning.

Information

Det nederste trin i trapperne repræsenterer det første skridt, institutionen kan tage, som (ud fra en helhedsvurdering) sandsynligvis reducerer den negative påvirkning mest.

De følgende trin repræsenterer de næste vigtige skridt, som fører institutionen fra minimering af negativ påvirkning frem mod et positivt bidrag til samfundets og naturens
tilstand uden for institutionens grænser.

Trinene bliver gradvist mere ambitiøse og kræver større indsatser.

 

Museernes Grønne Akademi skal gøre museerne i stand til at gå aktivt ind i den grønne omstilling og vælge de mest bæredygtige løsninger.