events
Emner:
Typer:
-
19 januar - 20 januar Middelfart Tilmeldingsfrist: 04 november
Chefnetværksmøde 2021 - FLYTTES til 19. og 20. maj 2021
Mødet er flyttet - læs mere og tilmeld dig her:
21 januar+ flere moduler Zoom Tilmeldingsfrist: 17 decemberÆNDRET til virtuelt møde - Museumsformidling på SoMe
De sociale medier er en naturlig del af de fleste museers arbejde, og ikke mindst efter corona-nedlukningen står det klart, at den digitale livline til gæster, venner og følgere er helt essentiel. Men hvad kan museerne gøre for at højne kvaliteten af indholdet i tekster, billeder og videoer? Og hvordan sikrer man konsistens i museets kommunikation på de sociale medier?
Kurset sigter mod at give deltagerne et klart blik for, hvordan de sociale medier bruges i 2021, og hvordan et opslag skrues mest effektivt, overbevisende og attraktivt sammen.
22 januar Tilmeldingsfrist: 13 januarMødet er flyttet til 9. juni - Hovedmuseumsmøde, digitalt
Mødet er flyttet - læs mere og tilmeld dig her:
HOVEDMUSEUMSMØDE, DIGITALT - 9. juni 2021.
Kære kolleger i Museumsdanmark!
25 januar København Tilmeldingsfrist: 05 januarDatoen flyttet til 22 april - Daglig rengøring på museum
Mødet er flyttet - læs mere og tilmeld dig her:
26 januar Zoom Tilmeldingsfrist: 19 januarVirtuel workshop: Styrk det virtuelle samarbejde
Når medarbejderne arbejder hjemmefra eller sidder langt fra hinanden, er det en stor udfordring at holde sammen på et team eller en projektgruppe. Den nye virkelighed stiller store krav til hver og en af gruppens medlemmer, der fra sin adresse skal sikre nære relationer og skabe et tæt samarbejde på trods af afstande.
01 februar Tilmeldingsfrist: 06 aprilÅRSMØDE I NETVÆRK FOR NYERE TIDS FYSISKE KULTURARV 2021 FLYTTES til 17. MAJ
Mødet er flyttet - læs mere og tilmeld dig her:
ÅRSMØDE I NETVÆRK FOR NYERE TIDS FYSISKE KULTURARV 17. MAJ 2021
01 februar+ flere moduler København Tilmeldingsfrist: 18 decemberLedelse på museum i praksis - Ændret datoer se nederst på denne side
ODM’s lederuddannelse er en praksisnær og kompetencegivende lederuddannelse, der klæder dig på til at håndtere din rolle som leder på et museum.
Du får feedback på dit personlige lederskab og arbejder med at udvikle den gennem uddannelsesforløbet.
Du får samtidig udviklet dit netværk blandt ligesindede museumsledere.
Hovedtemaer
Uddannelsen kommer omkring følgende temaer – i spændingsfeltet mellem publikum, faglighed og forretningsudvikling:
03 februar Zoom Tilmeldingsfrist: 20 januarOnlinekursus: Fysisk planlægning, kapitel 8-arbejde og arkivalsk kontrol, modul 1
Kurset giver grundlæggende introduktion til kommunernes fysiske planlægning for bevaringsværdige bygninger og værdifulde kulturmiljøer med det primære formål, at:
04 februar Zoom Tilmeldingsfrist: 19 januarWebinar: Skal vi lave en podcast?
Podcast er et medie i vækst, som særligt har fat i den unge målgruppe. Mediet formår at ændre spildtid til kvalitetstid, fordi mange lytter på farten, mens de klarer opvasken eller træner. Og netop derfor er lydmediet også en oplagt mulighed for museer til at nå deres målgrupper på nye måder.
Webinaret sigter mod at give deltagerne viden om og indsigt i det danske podcastmarked anno 2021. Hvad rører sig, hvilke lyttemønstre ses, og hvordan skruer man et interessant lydtilbud sammen?
08 februar - 10 februar København Tilmeldingsfrist: 08 januarUddannelsen er flyttet til 31. maj til 2. juni 2021 - Målrettet arbejdsmiljøuddannelse for museumsansatte
Uddannelsen er flyttet - læs mere og tilmeld dig her:
Målrettet arbejdsmiljøuddannelse for museumsansatte den 31. maj til og med den 2. juni 2021
10 februar Zoom Tilmeldingsfrist: 27 januarOnlinekursus: Fysisk planlægning, kapitel 8-arbejde og arkivalsk kontrol, modul 2
Kurset giver grundlæggende introduktion til kommunernes fysiske planlægning for bevaringsværdige bygninger og værdifulde kulturmiljøer med det primære formål, at:
01 marts København Tilmeldingsfrist: 01 februarAdgang for alle? Tilgængelighed for brugere med handicap
De fleste museer har et ønske om at appellere til en bred målgruppe. Vi siger, at ALLE skal være velkomne. Men er museerne så tilgængelige, som vi går og tror?
Dette kursus giver et inspirerende og praksisnært bud på, hvordan arbejdet med tilgængelighed kan bringe os tættere på at nå flere af de danskere, der vurderer, at de har et større eller mindre handicap.
08 marts - 09 marts København Tilmeldingsfrist: 12 februarFrivilligkoordinator på museet
Kurset giver inspiration og viden om opgaven med at lede og koordinere frivillige på dit museum med de primære formål at:
10 marts Zoom Tilmeldingsfrist: 24 februarVirtuel workshop: Distanceledelse
Med nedlukningen af Danmark i foråret 2020 blev distanceledelse et generelt vilkår for langt de fleste museumsledere. Fortsatte restriktioner og forsigtighed i forhold til smittefare gør, at samarbejdet i et vist omfang må ske via IT-kanaler mellem museernes filialer og medarbejdernes hjemmeadresser. At sikre den bedst mulige produktivitet og et tæt samarbejde over distancen er et vilkår, der indeholder en række faldgruber, du som museumsleder må navigere uden om.
18 marts København Tilmeldingsfrist: 17 februarMoms og afgifter på museet
På dette kursus får du en viden om, hvordan moms og afgifter håndteres i et museum, og du bliver også ajourført med sidste nyt på moms- og afgiftsfronten.
Kurset fokuserer herudover på muligheder for optimering med henblik på at opnå større momsfradrag og større godtgørelse af el- og vandafgifter og på faldgruber, hvor museerne risikerer at betale for lidt i moms.
Undervisningen inddrager bl.a. praktiske eksempler fra deltagernes egne museer.
Indholdet af kurset svarer overordnet set til indholdet af de moms- og afgiftskurser, som ODM tidligere har udbudt
19 marts Zoom Tilmeldingsfrist: 05 martsWebinar: Kend din turist
Besøg fra turister kan være en rigtig god resurse for museer. Men turismen skal forstås og forvaltes bæredygtigt. På dette webinar får du indsigt i, hvordan du kan udnytte de forhåndenværende turismepotentialer, og hvordan museer kan få indflydelse på destinationsudvikling.
Der er stor forskel på ægteparret i eget sommerhus, den tyske familie på cykelferie eller norske highend-turister. Hvis museet kender sine turister godt, kan museet få betragteligt indflydelse på sin destination.
Indhold
22 marts København Tilmeldingsfrist: 26 februarVideo til SoMe og web – direkte på mobilen
Produktion af videoer er en vigtig del af museets arbejde med at skabe relevant indhold til sociale medier og hjemmesider. Kan man producere videoindhold, der ser professionelt ud, både hurtigt og billigt? Svaret er ja – det behøver ikke at være tidskrævende og dyrt.
Dette et-dags kursus i videoproduktion på smartphone introducerer dig til grundlæggende principper i fotograferings- og klippeteknik. Du lærer, hvordan du med små tricks og simple værktøjer selv kan lave flotte videoer direkte fra mobilen, klar til at dele online.
Udbytte
07 april København Tilmeldingsfrist: 08 martsKulturelt medborgerskab på museer
En af museernes mange roller i samfundet er at skabe, udvikle og opmuntre til kulturelt medborgerskab. Som en del af det nationale forskningsprogram Vores Museum har flere danske museer haft tilknyttet forskere, der er gået i dybden med at forstå, praktisere og udvikle, hvad det vil sige at tage kulturelt del i sit samfund. Det får du nu mulighed for at blive klogere på.
08 april+ flere moduler Zoom Tilmeldingsfrist: 25 martsOnlinekursus: Betydningsvurdering af værker og genstande
Bevaringen af kulturarven er en af de danske museers fem kerneopgaver, men også en opgave der kræver mange ressourcer på tværs af museernes arbejdsområder.
12 april - 13 april København Tilmeldingsfrist: 12 martsSARA for kulturhistoriske museer (april 2021)
Kurset er en introduktion til og en oplæring i SARA for kulturhistoriske museer med de primære formål at:
- Gøre dig i stand til at anvende SARA som et effektivt redskab til at registrere og administrere samlinger på jeres museum.
- Sikre god og ensartet registreringspraksis, så data efterfølgende kan anvendes i museernes arbejde.
Efter kurset er du i stand til at registrere hensigtsmæssigt og effektivt i det nye system.
På kurset får du viden om:
15 april København Tilmeldingsfrist: 18 martsVisual Thinking Strategies i museumsformidlingen
Visual Thinking Strategies (VTS) er en nysgerrighedspirrende formidlingsmetode, der støtter børn og voksne i at udvikle refleksion, kritisk tænkning og kommunikationsevner via dét at observere narrative værker i en gruppesammenhæng.
Metoden tager udgangspunkt i deltagerne, og bygger videre på deres egne erfaringer og observationer, gennem en gruppedynamisk proces hvor deltagerne, med museumsformidlerens hjælp, lytter til de andre deltageres synspunkter, og vurderer om de ser tingene på samme måde.
19 april - 20 april København Tilmeldingsfrist: 26 martsSARA for kunstmuseer (april 2021)
Kurset er en introduktion til og en oplæring i SARA for kunstmuseer med de primære formål at:
- Gøre dig i stand til at anvende SARA som et effektivt redskab til at registrere og administrere samlinger på jeres museum.
- Sikre god og ensartet registreringspraksis, så data efterfølgende kan anvendes i museernes arbejde.
Efter kurset er du i stand til at registrere hensigtsmæssigt og effektivt i det nye system.
På kurset får du viden om:
22 april København Tilmeldingsfrist: 22 martsDaglig rengøring på museum
Museal rengøring er en helt central aktivitet for bevaring af museernes samlinger.
Den daglige rengøring af samlinger og omgivelser er med til at forebygge skader på museumsgenstande og kan med fordel følges af rutinetilsyn for skader, skadedyr mv. Derfor bør proceduren ligge som en del af det strategiske grundlag.
26 april København Tilmeldingsfrist: 22 martsVirtual Reality i museets formidling
På dette kursus får du hands-on erfaring med teknologien Virtual Reality (VR). Du får samtidig indsigt i, hvordan VR kan indgå i museets formidling og hvordan kunstnere arbejder med den. Du får testet, hvad teknologien kan levere i praksis i dag, og du får viden om, hvordan udviklingen inden for VR forventes at blive.
Undervejs drøftes relevante perspektiver for dit museum, herunder mulighederne, når man har meget få eller flere ressourcer.
27 april København Tilmeldingsfrist: 26 martsAugmented Reality i museets formidling
Kurset giver en grundlæggende introduktion til Augmented Reality (AR) - forstærket virkelighed. Du får både hands-on erfaring med teknologien og indsigt i, hvordan teknologien kan indgå i museets formidling. Du vil desuden blive præsenteret for eksempler på, hvordan kunstnere arbejder med AR. I løbet af kurset vil du få mulighed for at teste, hvad teknologien kan levere i praksis i dag, og du får indblik i, hvordan udviklingen inden for AR forventes at blive.
28 april København K Tilmeldingsfrist: 19 aprilODM's generalforsamling 2021
Reserver datoen
Tilmelding til ODM's Generalforsamling åbner medio marts 2021.
03 maj - 04 maj København Tilmeldingsfrist: 15 aprilSikring i praksis
Dette kursus giver indsigt i de centrale arbejdsområder, der indgår i museets sikring i praksis. Du får kendskab til nøglebegreber og grundlæggende risikovurdering.
Indhold
På kurset får du:
10 maj København Tilmeldingsfrist: 09 aprilGod publikumsbetjening
Hvordan får man museets besøgende til at føle sig velkomne? Hvordan håndterer man krævende kunder? Hvordan udnytter man sine egne kompetencer til at være institutionens ansigt udadtil?
Kurset vil hjælpe frontpersonalet til at blive endnu bedre til at håndtere de mange forskellige typer kunder og situationer i museets eller bibliotekets hverdag.
Kurset vil give bevidsthed om kundebetjening og kropssprog, kundetyper og konstruktiv adfærd, udnyttelse af rummet samt redskaber og teknikker til at identificere egne kompetencer og til at udvikle dem yderligere.
17 maj Aarhus Tilmeldingsfrist: 06 aprilÅRSMØDE I NETVÆRK FOR NYERE TIDS FYSISKE KULTURARV 2021
Kære Netværk for nyere tids faste kulturarv
Som situationen er, har arbejdsgruppen valgt igen at udskyde det årlige netværksmøde, som var planlagt til afholdelse den 21. september 2020 og 1. februar 2021.
Vi beder alle om at sætte kryds i kalenderen mandag den 17. maj 2021, hvor vi satser på at der bliver muligt at kunne mødes fysisk og diskutere vores arbejde med kulturarven. Nærmere om indhold vil komme senere. Tilmeldingen åbner ultimo december 2020.19 maj - 20 maj Middelfart Tilmeldingsfrist: 30 martsChefnetværksmøde 2021
Årets tema ”Hvad er den nye normal for museerne?” er stærkt inspireret af Covid-19 situationen i hele verden. Hvad betyder det for museerne, at vi har været igennem en voldsom krise i foråret og nu en sommer med brugernes fulde opmærksomhed?
Mange museer er gået fra total nedlukning med hjemsendelse til lange køer i billetsalget - og alt for meget pres på medarbejderne. Og efterårets og vinterens hændelser kender vi endnu ikke. Kalder situationer på helt nye strategier? Hvordan griber man som leder situation an, når der bliver vendt op og ned på alt normal?
31 maj - 02 juni København Tilmeldingsfrist: 10 majMålrettet arbejdsmiljøuddannelse for museumsansatte
Uddannelsen tager udgangspunkt i deltagernes erfaringer med arbejdsmiljøet på museer, konserveringsværksteder, i skurvogne og på udgravning. De vigtigste lovgivningsmæssige krav bliver gennemgået, således at museerne både får et godt arbejdsmiljø og er klar til, at Arbejdstilsynet kommer på besøg. Uddannelsen gennemføres over tre intensive undervisningsdage. Efter undervisningen skal du løse en arbejdsmiljørelateret opgave med udgangspunkt i din egen arbejdsplads. For at få et kursusbevis skal du have fulgt hele undervisningen og løst opgaven. Dit udbytte
09 juni - 10 juni Odense Tilmeldingsfrist: 30 martsODM's Formidlingsseminar 2021
KREATIVITET OG VIDEN går hånd i hånd, og ingen af delene er til at komme uden om, når vi taler formidling i museumsverdenen.
09 juni Tilmeldingsfrist: 01 juniHovedmuseumsmøde, digitalt
Kære kolleger i Museumsdanmark!
Rigtig godt nytår. Måske har I opdaget, at vi i begyndelsen af december via ODMs hjemmeside her udsendte en invitation til digitalt hovedmuseumsmøde d. 22. januar om den nye medievirkelighed. Siden da er corona-restriktionerne som bekendt blevet endnu mere omfattende, og vi har desværre besluttet, at vi på trods af det digitale setup ikke kan gennemføre webinaret på tilfredsstillende vis i den nuværende situation.
09 september+ flere moduler København Tilmeldingsfrist: 09 augustStyrk museets strategiske partnerskaber
Danske museer oplever øgede forventninger til egenindtjening, branding og samarbejde med erhvervslivet. På dette kursus bliver du introduceret til hvordan museet kan indgå strategiske partnerskaber med fx erhvervsvirksomheder, og hvordan nye typer samarbejder kan øge dit besøgstal, skabe PR og branding eller på anden vis skabe værdi for dit museum – alt sammen, så ressourcerne til at lave det, du gerne vil, bliver flere.
25 oktober - 26 oktober København Tilmeldingsfrist: 01 oktoberSARA for kulturhistoriske museer (oktober 2021)
Kurset er en introduktion til og en oplæring i SARA for kulturhistoriske museer med de primære formål at:
- Gøre dig i stand til at anvende SARA som et effektivt redskab til at registrere og administrere samlinger på jeres museum.
- Sikre god og ensartet registreringspraksis, så data efterfølgende kan anvendes i museernes arbejde.
Efter kurset er du i stand til at registrere hensigtsmæssigt og effektivt i det nye system.
På kurset får du viden om:
COVID-19
Skal du på kursus hos ODM? Se vores covid-19 forholdsregler her
Webinarer og virtuelle kurser
I foråret 2021 udbyder ODM Efteruddannelse en række webinarer og online kurser. Du kan læse mere om dem her.
Skræddersyede kurser
DME kan skræddersy kurser til dit museum eller til en gruppe af museer med samme faglige eller regionale interesse. Vi skræddersyr både ”åbne” kurser og ud fra specifikke behov.
Læs mere om skræddersyede kurser til dit museum her
Eller kontakt Ida Bennicke /T 3125 1701, hvis I vil vide mere.
Nyhedsbrev om efteruddannelse
Via ODM's nyhedsbreve kan du være opdateret på museumsområdet
Regler for tilmelding og praktisk info
Skal du på kursus hos ODM så læs gerne regler for tilmelding og se praktisk info
Materiale fra afholdte arrangementer
Se oplæg og fotos fra tidligere afholdte arrangementer